Gyllene morots- och kokossoppa med zucchini- och persiljetopping

Gyllene morots- och kokossoppa med zucchini- och persiljetopping
Foto: Therese Elgquist
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Gyllene morots- och kokossoppa med zucchini- och persiljetopping

19 ingredienser

45 m

En krämig och värmande morotssoppa med kokos och röda linser. Sin vackra gyllene färg får soppan från nyttig gurkmeja. Toppa med svarvad zucchini, sesam och persilja. Enkel, vegansk vardagsmat som mättar bra.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 500 g morot
  • 2 dl röda linser
  • 4 dl kokosmjölk
  • 6 dl vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk kallpressad kokosolja
  • salt

Zucchini- och persiljetopping

  • 2 zucchini
  • 1 msk kallpressad sesamolja
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 dl färsk persilja, grovhackad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skrapa bort skalet från ingefäran och finhacka. Fräs i kokosolja i en kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt kryddor och fräs i en minut.
  2. Skrubba morötterna och skär i mindre bitar. Skölj linserna. Blanda ner morötter och linser i lökfräset, slå på vatten och kokosmjölk. Låt koka upp och sjud i ca 20 minuter, tills morötterna är helt mjuka.
  3. Mixa slätt med stavmixer. Tillsätt eventuellt lite mer vatten för en lösare soppa. Rör ner vinägern. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skölj och svarva zucchinin med en grönsakssvarv, eller skär i små tärningar. Blanda med resten av ingredienserna till toppingen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera soppan med topping och extra sesamfrön.