Gyllene morots- och kokossoppa med zucchini- och persiljetopping

45 m
4
Gyllene morots- och kokossoppa med zucchini- och persiljetopping
Foto: Therese Elgquist
45 m
4

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk chiliflingor
  • 500 g morötter
  • 2 dl röda linser
  • 4 dl kokosmjölk
  • 6 dl vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk kallpressad kokosolja
  • salt

Zucchini- och persiljetopping

  • 2 små zucchini
  • 1 msk kallpressad sesamolja
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 näve färsk persilja, grovhackad
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skrapa bort skalet från ingefäran och finhacka. Fräs i kokosolja i en kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt kryddor och fräs i en minut.
  2. Skrubba morötterna och skär i mindre bitar. Skölj linserna. Blanda ner morötter och linser i lökfräset, slå på vatten och kokosmjölk. Låt koka upp och sjud i ca 20 minuter, tills morötterna är helt mjuka.
  3. Mixa slätt med stavmixer. Tillsätt eventuellt lite mer vatten för en lösare soppa. Rör ner vinägern. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skölj och svarva zucchinin med en grönsakssvarv, eller skär i små tärningar. Blanda med resten av ingredienserna till toppingen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera soppan med topping och extra sesamfrön.
Kommentera receptet

Fler goda recept