Gumbo

POPULÄRT
Gumbo
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Gumbo

10

24 ingredienser

40 m

Under juldagen serveras ofta den här rätten vid namn ”Gumbo” i Louisiana som en klassisk julmiddag.

Ingredienser

portioner4
  • 60 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 grön paprika, hackad
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 selleristjälkar, hackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 350 g korv, 1,5 cm tjocka skivor (andouillekorv)
  • 1 msk cajunkrydda (se recept nedan)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 lagerblad
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 l kycklingbuljong
  • 500 g vannameiräkor, råa och skalade
  • 3 salladslökar, skivade

Cajun kryddmix

  • 2 tsk salt
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1,5 tsk torkad oregano
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk chiliflakes

Servering

  • ris

Gör så här

  1. Använd en tjockbottnad gryta, gärna gjutjärn.
  2. Smält smöret på mediumvärme, tillsätt mjölet och gör en ”Roux” genom att fräsa mjöl och smör under ständig omrörning i ca 10 minuter tills färgen är som mörk karamell.
  3. Tillsätt paprika, lök och selleri ”Den heliga treenigheten”, och tillaga tills det mjuknat, ca 5 minuter. Tillsätt vitlök och korv.
  4. Smaksätt med cajunkrydda (se recept längre ner), salt och peppar.
  5. Tillsätt lagerblad, tomater och kycklingbuljong. Rör runt och koka upp.
  6. Sänk värmen och låt grytan sjuda ca en timme, rör runt då och då.
  7. Tillsätt räkorna när det är ca 10 minuter kvar av koktiden. Rör ner nästan all salladslök, spara lite som garnityr.
  8. Smaka av grytan och justera kryddningen.
  9. Cajun kryddmix
    Blanda allt och använd i receptet ovan.