Gruyère gougères, Erik Hammars recept

Gruyère gougères, Erik Hammars recept
Foto: Erik Hammar
Erik Hammar
Erik Hammar

Gruyère gougères, Erik Hammars recept

13 ingredienser

60 m

Franska ostpuffar med riven gruyereost. Serveras gärna med är god dipp på crème friache, gräslök och tångcaviar.

Ingredienser

portioner15 - 20 stycken

Gruyère gougères

  • 240 ml vatten
  • 100 g smör
  • 140 g vetemjöl
  • 140 g gruyèreost, riven
  • 4-5 ägg
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 0,5 krm strösocker

Tångcaviardipp

  • 3 dl crème fraîche
  • 1 förp tångcaviar
  • 4 msk gräslök, finskuren
  • 1 msk citronsaft
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

Gruyère Gougères

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Koka upp vatten, smör, salt och socker i en kastrull. Tillsätt mjölet så fort det kokat upp och rör med en träslev i ca 2 minuter (det ska då ha blivit en boll och vätskan ska vara borta).
  3. Lägg över massan i en plastbunke. Ta fram en elvisp med bakvispar och kör degen på medelhastighet i 30 sekunder. Tillsätt 4 ägg och fortsätt vispa tills degen har gått ihop och är smidig. När du lyfter upp vispen ska degen få en topp som sakta viker ner sig. Känns degen hård så kan du tillsätta ett till ägg.
  4. Blanda ner ¾ av den rivna gruyèren och smaka av med vitpeppar.
  5. Fyll en spritspåse med degen och spritsa ut den i storlekar av en matsked, med ca 5 cm mellanrum. Sprinkla över den sista osten och ställ in i ugnen. Sänk värmen till 175 grader efter 8 minuter och låt stå ytterligare 25 minuter.
  6. Låt dem svalna något och servera med dippsåsen.

Tångcaviardipp

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser och låt stå kallt till servering.