Gruyère gougères, Erik Hammars recept

0 röster
60 m
15-20 st
Gruyère gougères, Erik Hammars recept
Foto: Erik Hammar

Franska ostpuffar med riven gruyereost. Serveras gärna med är god dipp på crème friache, gräslök och tångcaviar.

Visa mer
60 m
15-20 st

Du behöver

Gruyère gougères

  • 240 ml vatten
  • 100 g smör
  • 140 g mjöl
  • 140 g riven gruyère
  • 4-5 ägg
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 0,5 krm socker

Tångcaviardipp

  • 3 dl crème fraiche, 34%
  • 1 förp tångcaviar
  • 4 msk gräslök, finskuren
  • 1 msk citronjuice
  • svartpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Gruyère Gougères
    Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Koka upp vatten, smör, salt och socker i en kastrull. Tillsätt mjölet så fort det kokat upp och rör med en träslev i ca 2 minuter (det ska då ha blivit en boll och vätskan ska vara borta).
  3. Lägg över massan i en plastbunke. Ta fram en elvisp med bakvispar och kör degen på medelhastighet i 30 sekunder. Tillsätt 4 ägg och fortsätt vispa tills degen har gått ihop och är smidig. När du lyfter upp vispen ska degen få en topp som sakta viker ner sig. Känns degen hård så kan du tillsätta ett till ägg.
  4. Blanda ner ¾ av den rivna gruyèren och smaka av med vitpeppar.
  5. Fyll en spritspåse med degen och spritsa ut den i storlekar av en matsked, med ca 5 cm mellanrum. Sprinkla över den sista osten och ställ in i ugnen. Sänk värmen till 175 grader efter 8 minuter och låt stå ytterligare 25 minuter.
  6. Låt dem svalna något och servera med dippsåsen.
  7. Tångcaviardipp
    Blanda ihop samtliga ingredienser och låt stå kallt till servering.
18 augusti 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept