Grundrecept på falafel

Spela video Grundrecept på falafel
Foto: Lennart Weibull

Nidal Kersh visar steg för steg hur du gör en riktigt bra falafel från grunden! 

Det viktigaste är att använda blötlagda kikärter, inte kokade. Det går inte att göra falafel med kokade kikärter. Och använd en kvarn för malningen, det ger bästa resultat. Hålskivan ska vara 3–4 ½ mm, ju finare hålskiva desto slätare blir falafeln men mindre krispig. Kör du på 4 ½ mm så kör gärna smeten två gånger för rätt konsistens. Det går också bra att använda matberedare, man var försiktig så att du inte gör smeten helt slät. När du ska göra själva bollarna finns det olika tekniker. Det enklaste är att ha en falafelportionerare som finns att köpa i nätbutiker. Annars går två hederliga skedar lika bra. /Nidal

Läs mer om kokboken Shakshuka hos Adlibris >>

Tips! Om du vill spara en del av falafelsmeten så håller den i några dagar i kylskåp. Den går alldeles utmärkt att frysa in också.

26 oktober 2017
6

Du behöver

Falafel

  • 500 g kikärter, blötlagda
  • 5 gula lökar
  • 2 hela vitlökar
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 knippe persilja
  • 1 salladslök
  • 4 msk malen spiskummin
  • 1 msk torkad koriander
  • 2 chilifrukter
  • 1 msk salt
  • 0,5 l vatten
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 l olja, till fritering

Redskap

  • 1 kvarn eller matberedare
  • 1 djup kastrull för fritering eller en fritös
  • hålslev eller sil

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna i vatten över natten, eller 9–12 timmar. Tänk på att de sväller nästan tre gånger sin storlek, så ha i mycket vatten. Låt kikärterna rinna av i ett durkslag.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Dela chilin i bitar. Mixa till en slät massa i en matberedare tillsammans med hackad persilja och koriander. Flytta över i en bunke.
  3. Mixa de blötlagda kikärterna i omgångar, tillsätt lite vatten. Det ska inte bli en slät massa utan vara lite grynigt. Tillsätt till bunken med lökblandningen. Tillsätt de torkade kryddorna och bikarbonat. Bikarbonat gör att falafeln fluffar upp vid friteringen.
  4. Hetta upp oljan till 185 grader i en djup kastrull. Oljan ska bubbla så fort falafeln går i, men inte för häftigt, då är den för varm.
  5. Gör bollarna. Använder du skedar, så ta en sked smet och skopa smeten från den ena skeden till den andra och lägg försiktigt ner falafeln i oljan. Lägg i några falaflar i taget och vänta i några sekunder innan du rör runt så att de inte går sönder. Använd gärna en hålslev eller en sil när du plockar upp falafeln. Den ska vara gyllenbrun och ytan ska vara lite hård. Lägg på en bit hushållspapper och servera så snart som möjligt.
Kommentera receptet

Fler goda recept