Grön ärtsoppa med hummer

Foto: Tv4
Grön ärtsoppa med hummer
15 ingredienser
30 m
En fräsch grön ärtsoppa med hummer passar perfekt som festlig förrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 4 humrar (köttet)
- 4 schalottenlökar
- 3 klyftor vitlök
- 3 dl torrt vitt vin
- 1-1,5 kycklingbuljongtärning (eller grönsaksbuljongtärning)
- 3 dl vatten
- 500 g gröna ärtor, frysta
- salt
- 1-2 krm cayennepeppar
- 5 dl matlagningsgrädde
- ca 10 vitpepparkorn, rostade och nymalda
- citron, pressad
- 4 msk crème fraîche
- 2 msk smör
- 2 msk neutral olja
Gör så här
- Förbered hummern genom att dela den och plocka ut allt kött.
- Lägg hummerköttet i serveringsskålarna. Täck över och ställ i kylen.
- Hacka schalottenlök och vitlök. Stek det hackade tills det har mjuknat i smör och olja i en kastrull. Tillsätt vin, buljong och 3 dl vatten. Reducera ned till minst hälften.
- Mixa under tiden ärtorna till en puré. Lägg ned ärtpurén i kastrullen med buljongen. Låt koka upp. Salta och ha i cayennepeppar.
- Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp igen. När det kokat upp, sila genom en finmaskig sil.
- Ta ut skålarna från kylen så de inte är för kalla inför serveringen. Värm soppan på svag värme igen. Rosta vitpepparn i en varm panna och mal eller mortla ned den. Ha nu i pepparn, 1/5 pressad citron och smaka av ifall det behövs mer salt eller cayennepeppar.
- Häll soppan över hummerköttet och toppa med en liten klick crème fraiche och servera. Lika gott om man vill halvera mängden med hummerkött.