Grön ärtsoppa med hummer

Grön ärtsoppa med hummer
Foto: Tv4

Grön ärtsoppa med hummer

Av: Marcus - Söderköping

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 m

En fräsch grön ärtsoppa med hummer passar perfekt som festlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 humrar (köttet)
  • 4 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1-1,5 kycklingbuljongtärning (eller grönsaksbuljongtärning)
  • 3 dl vatten
  • 500 g gröna ärtor, frysta
  • salt
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • ca 10 vitpepparkorn, rostade och nymalda
  • citron, pressad
  • 4 msk crème fraîche
  • 2 msk smör
  • 2 msk neutral olja

Gör så här

  1. Förbered hummern genom att dela den och plocka ut allt kött.
  2. Lägg hummerköttet i serveringsskålarna. Täck över och ställ i kylen.
  3. Hacka schalottenlök och vitlök. Stek det hackade tills det har mjuknat i smör och olja i en kastrull. Tillsätt vin, buljong och 3 dl vatten. Reducera ned till minst hälften.
  4. Mixa under tiden ärtorna till en puré. Lägg ned ärtpurén i kastrullen med buljongen. Låt koka upp. Salta och ha i cayennepeppar.
  5. Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp igen. När det kokat upp, sila genom en finmaskig sil.
  6. Ta ut skålarna från kylen så de inte är för kalla inför serveringen. Värm soppan på svag värme igen. Rosta vitpepparn i en varm panna och mal eller mortla ned den. Ha nu i pepparn, 1/5 pressad citron och smaka av ifall det behövs mer salt eller cayennepeppar.
  7. Häll soppan över hummerköttet och toppa med en liten klick crème fraiche och servera. Lika gott om man vill halvera mängden med hummerkött.