Griskotlett med Janssons frestelse

Griskotlett med Janssons frestelse
Foto: Tv4

Griskotlett med Janssons frestelse

0

13 steg att laga

15 ingredienser

45 m

Det här receptet ger dig en spännande rätt med griskotlett som serveras med en ny variant på Janssons frestelse.

Ingredienser

portioner6 portioner
  • 500 g potatis (små)
  • 2 silverlökar
  • 600 g fläskkotlett
  • 1 blad grönkål (röd men går även bra med grönkål)
  • smör (till stekning)
  • salt
  • krasse

Anjovisvelouté

  • 1 schalottenlök
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl kycklingfond
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4 ansjovisfiléer

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka potatisen med skalet på och mosa den sedan lätt.
  3. Stek potatisen sedan i mycket smör tills den blir gyllenbrun och krispig.
  4. Baka silverlöken hel i ugnen med skalet på i 15 minuter. När den är klar delar du den på mitten och steker halvorna på hög värme i lite olja så att den får ordentligt med färg.
  5. Plocka sedan isär löken lamell för lamell och salta.
  6. Stek kotletterna på hög värme i olja tills de får färg, vänd sedan och häll i smör i pannan. Ös kotletterna med smöret.
  7. Baka sedan kotletten i ugnen på 100 grader tills den har 65 grader i kärntemperatur.
  8. Stek den röda grönkålen hastigt i varm stekpanna med lite olja till den blir mjuk. Avsluta med lite salt på toppen.
  9. Anjovisvelouté
    Finhacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med smöret, tillsätt buljongen och reducera till hälften.
  10. Tillsätt sedan grädde och låt koka i ca 5 minuter.
  11. Smaka av med två nypor salt och vitvinsvinägern.
  12. Servering
    Mixa ner ansjovisfiléerna i såsen och fortsätt mixa till det blir ett skum.
  13. Lägg potatisen tillsammans med löken och såsen, toppa med veloutén och smörgåskrasse. Lägg kotletten bredvid tillsammans med den röda grönkålen.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer