Griskotlett med Janssons frestelse

Griskotlett med Janssons frestelse
Foto: Tv4
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Griskotlett med Janssons frestelse

15 ingredienser

45 m

Det här receptet ger dig en spännande rätt med griskotlett som serveras med en ny variant på Janssons frestelse.

Ingredienser

portioner
  • 500 g potatis (små)
  • 2 silverlökar
  • 600 g fläskkotlett
  • 1 blad grönkål (röd men går även bra med grönkål)
  • smör (till stekning)
  • salt
  • krasse

Anjovisvelouté

  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl kycklingfond
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4 ansjovisfiléer

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka potatisen med skalet på och mosa den sedan lätt.
  3. Stek potatisen sedan i mycket smör tills den blir gyllenbrun och krispig.
  4. Baka silverlöken hel i ugnen med skalet på i 15 minuter. När den är klar delar du den på mitten och steker halvorna på hög värme i lite olja så att den får ordentligt med färg.
  5. Plocka sedan isär löken lamell för lamell och salta.
  6. Stek kotletterna på hög värme i olja tills de får färg, vänd sedan och häll i smör i pannan. Ös kotletterna med smöret.
  7. Baka sedan kotletten i ugnen på 100 grader tills den har 65 grader i kärntemperatur.
  8. Stek den röda grönkålen hastigt i varm stekpanna med lite olja till den blir mjuk. Avsluta med lite salt på toppen.

Anjovisvelouté

  1. Finhacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med smöret, tillsätt buljongen och reducera till hälften.
  2. Tillsätt sedan grädde och låt koka i ca 5 minuter.
  3. Smaka av med två nypor salt och vitvinsvinägern.

Servering

  1. Mixa ner ansjovisfiléerna i såsen och fortsätt mixa till det blir ett skum.
  2. Lägg potatisen tillsammans med löken och såsen, toppa med veloutén och smörgåskrasse. Lägg kotletten bredvid tillsammans med den röda grönkålen.