Griskinder med rotfrukter och sellerikräm

0 röster
2 h
4

Griskinder blir otroligt möra när de får tillagas under långt tid. Här serveras de med rotfrukter, sellerikräm, sparris och gräddsås. Servera gärna med rött vin gjort på zinfandel eller öl av aletyp.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
2 h
4

Du behöver

  • 8-12 griskinder, finputsade

marinad

  • 2 dl rödvin (gärna Zinfandel)
  • 2 dl vatten
  • 2 msk grönsaksbuljong, koncentrerad
  • 1 tsk salt
  • 2 msk honung, flytande
  • 1 krm peppar
  • 1 msk torkad koriander

Rotfrukter

  • 1 kg rotfrukter (t ex persiljerot, morötter, palsternacka och rotselleri)
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rödvin (gärna Zinfandel)

Sellerikräm

  • 1 potatis, medelstor och av fast sort
  • 200 g rotselleri (ungefär en bit)
  • 0,5 dl vispgrädde 40 %
  • 1 msk smör

Grillad sparris och rotfrukter

  • 250 g grön sparris
  • 200 g rotfrukter (valfria sorter)

Sås

  • spad från köttet
  • 2,5 dl vispgrädde 40 %
  • majsstärkelse
  • balsamvinäger
  • salt
  • peppar

Till servering

  • färsk bladpersilja
  • 2 förp snacksmorötter
  • lingon rårörda
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Marinering
    Värm upp vattnet och lös upp buljongen i det varma vattnet, lägg sedan buljongen i en plastpåse tillsammans med vin, honung, kryddor och kött. Lägg påsen i en skål och ställ i kylen när det har svalnat. Låt stå ett dygn och vänd påsen då och då.
  2. Rotfrukter
    Skölj, rensa och skala rotfrukterna. Lägg dem i en gryta med det marinerade köttet. Skär bort 5–6 cm av sparrisen som du ska tillaga senare och lägg i dem också. Fyll på med vatten och rödvin. Koka upp och låt den sedan stå och småputtra i 2 timmar under lock.
  3. Sellerikräm
    Skala och dela på potatisen och koka den i lättsaltat vatten i 10 minuter. Skär sedan en bit rotselleri som är dubbelt så stor som potatisen i mindre bitar, lägg i grytan med potatisen. Koka ytterligare 10 minuter. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen på spisen på låg värme. Häll i grädde och smör och vispa det till en kräm.
  4. Sparris och rotfrukter
    Dela den resterande sparrisen på tvären. Skär rotfrukterna i bitar. Grilla rotfrukterna och sparrisen i ugn tills de får fin färg, ca 10 minuter
  5. Sås
    Häll spadet från köttet i en kastrull och låt det stå och småkoka i 15–20 minuter. Dra ner på värmen och häll i grädden i såsen, red av med majsstärkelse och smaka av med salt och peppar.
  6. Servering
    När köttet har koktat klart, lägg köttet i en ugnssäker form, sila bort all vätskan från rotfrukterna och lägg de kokta rotfrukterna som en täckande bädd över köttet. Skär snacksmorötterna i lagom stora bitar, ungefär 6–8 cm långa och någon centimeter breda och lägg på tallriken. Garnera med färsk bladpersilja och servera med rårörda lingon.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...