Grillad pizza till förrätt

Grillad pizza till förrätt
Foto: TV4

Grillad pizza till förrätt

Av: Christine - Norrtälje

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

45 m + 10 m

Från brygga till brygga - grillad pizza med mozzarella, tomat, skinka och örtvinägrett. 

Dryck: Bruksöl från Skebobruks bryggeri Roslagen

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

1 sats pizzadeg

  • 12,5 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk honung (ekologisk)
  • 1,5 dl vatten, ljummet
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 2 dl vetemjöl

Topping

  • 2 msk olivolja
  • 250 g mozzarellaost
  • 4 klyftor vitlök
  • 8 körsbärstomater
  • 4 skivor muskoskinka från Roslagen
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 dl parmesanost
  • 1 knippe rucolasallad

Örtvinägrett

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 chilifrukt
  • 1 citron, saften
  • 1 kruka basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Gör så här

Pizzadeg

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt honung, salt och hälften av vattnet. Rör ut jästen fint. Tillsätt resterande vatten, oljan samt mjöl. Arbeta ihop degen ordentligt så att den känns smidig för hand (ca 5 minuter). Lägg en bakduk över din bunke och låt jäsa i 45 minuter.

Örtvinägrett

  1. Finhacka vitlök, chili och basilika. Ta fram en mortel. Häll ner alla ingredienserna till vinägretten i morteln och arbeta i några minuter så att vinägretten blandas väl. Låt stå i morteln tills det är dags att använda.

Topping

  1. Ta nu upp din deg på bakbordet alternativt på din pizzasten och baka ut till 4 tunna pizzor. Pensla dina pizzor med oljan. Finfördela mozzarellan på pizzorna. Hacka vitlöken samt tomaterna fint och fördela. Muskoskinkan delar du så att du får två skivor på varje pizza. Pinjenötterna värmer du upp i en panna tills de fått färg sedan fördelar du dem jämt.
  2. Din pizzasten ska med fördel ligga på grillen i ca 10 min innan pizzorna gräddas. När dina pizzor ligger på sin sten stäng då locket och låt de gräddas i ca 4-7 minuter. Lägg pizzorna på tallrik. Strö över parmesan, rucola samt ringlad örtvinägrett över tallriken och servera genast. Smaklig pizza!