Grillad päronsallad med gorgonzola och valnötter
Grillad päronsallad med gorgonzola och valnötter
15 ingredienser
45 m
Grillade päron med krämig gorgonzola, nötter, frön, serveras med strimlade grönsaker och sallad.
Ingredienser
- 4 päron (mogna och fasta)
- 100 g gorgonzola, krämig
- 0,5 dl solroskärnor
- 1 dl valnötter
- 0,5 dl sultanrussin
- 2 citroner
- 35 g rucolasallad
- 35 g rosésallad
- 1 zucchini, liten
- 1 msk ljust muscovadosocker
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1 dl olivolja
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen
Servering
- nybakat bröd
Gör så här
- Tänd grillen och börja sedan skala päronen. Dela dem i halvor och gröp ur dem en aning så att ni blir av med kärnhuset. Skär bort lite, lite av den runda ”baksidan” på varje päronhalva så att de ligger bra i grillpannan sen. Pressa en citron över alla halvorna, täck med plastfilm och låt stå i kylen.
- Lägg upp rucola och rosésallad på ett stort fat eller på fyra tallrikar. Skala och strimla morot och zucchini på en julienne-mandolin. Lägg de vackra strimlorna på salladen. Vispa ihop muscovadosocker med äppelcidervinäger och olivolja. Krydda sedan upp med flingsalt och svartpeppar. Smaka av och ringla över salladen.
- Ta med gorgonzola, solrosfrön, valnötter, russin, bröd och en grillpanna ut till grillen när päronen ska tillagas. Stänk lite olja i den heta grillpannan och stek päronen med den urgröpta sidan nedåt.
- Efter 4-5 minuter, rosta solroskärnorna och valnötterna i pannan samtidigt som ni vänder päronen. Fördela gorgonzolan på päronhalvorna och pressa över resterande citron. Täck med lock igen.
- Låt grillas i ytterligare cirka 4 minuter, utan att bränna vid nötterna. Lyft över päronen till salladsfatet, toppa med rostade solroskärnor, valnötter och de söta sultanrussinen. Ringla över dressingen.