Grillad isbergssallad med halstrad lax och mango

Grillad isbergssallad med halstrad lax och mango
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Grillad isbergssallad med halstrad lax och mango

17 ingredienser

1 h

Ljuvligt somrig rätt med grillad isbergssallad, halstrad lax, mango och en fräsch limedressing.

Ingredienser

portioner
  • 300 g lax (gärna salma)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 1 mango
  • 2 isbergssallad (små)
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl koriander, plockad
  • 4 räkchips
  • 0,75 dl korianderfrö, rostade och mortlade

Limedressing

  • 3 limefrukter, pressad saft och rivet skal
  • 1 jalapeño, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1,5 dl koriander, hackad
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • salt (efter smak)

Gör så här

  1. Strö salt och honung på laxen, blanda och grava i ca 20 minuter.
  2. Skala och strimla mangon.
  3. Blanda sedan alla ingredienser till limedressingen.
  4. Hetta upp en stekpanna (alt. grill utomhus). Dela isbergssalladen på hälften eller i tre delar om de är stora. Grilla eller stek salladen utan fett tills den får en fin och grillad färg, gör samma på andra sidan. Det tar ungefär 2-3 minuter per sida. Lägg upp salladen på ett stort fat och ställ tillbaka stekpannan på värmen.
  5. Blanda mangon med limedressingen och lägg ovanpå salladen.
  6. Skär laxen i bitar om 5 cm. Skär sedan i tre bitar fast inte helt rakt igenom så laxen fortfarande hänger ihop på ena sidan. Halstra laxen hastigt på ena sidan i stekpannan alt. bränn av med en brulee brännare.
  7. Lägg laxen ovanpå mangon, klicka över crème fraiche, lägg på koriander, toppa med ett räkchips och korianderfrön.