Grillad gös med misosmörsås och vårprimörer

Grillad gös med misosmörsås och vårprimörer
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Grillad gös med misosmörsås och vårprimörer

19 ingredienser

40 m

Härlig japansk rätt på grillad gös som serveras med vårprimörer och en krämig misosmörsås.

Ingredienser

portioner

Misosmörsås

  • 2 dl schalottenlök (skivad)
  • 1 kvist färsk timjan
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond
  • 3 dl vispgrädde
  • majsstärkelse (+ vatten)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vit misopasta
  • smör (till stekning)
  • salt
  • vitpeppar
  • citronsaft

Vårprimörer

  • 3 färdigkokta rödbetor
  • 300 g potatis
  • 4 blad mangold
  • 1 förp rädisa

Grillad gös

  • 300 g gös
  • salt

Servering

  • krasse

Gör så här

Misosmörsås

  1. Fräs lök och timjan i smör på låg värme utan att det får färg, ca 1 minut. Det är viktigt att det inte får färg.
  2. Tillsätt vin och koka tills ca 1,5 dl återstår.
  3. Häll i fond och reducera till hälften.
  4. Tillsätt grädden och koka upp.
  5. Red av med majsstärkelse blandat med vatten ock koka upp så att såsen får en fin konsistens.
  6. Mixa i smör med en stavmixer och smaka av såsen med vit miso eventuellt salt, peppar och en skvätt citronsaft.

Vårprimörer

  1. Koka rödbetor och potatis för sig i olika kastruller, använd sticka för att känna när dem är klar efter ca 20 minuter.
  2. Skölj rödbetorna snabbt i kallt vatten, skala dem och skära dem i mindre bitar. Dela potatisen på hälften.
  3. Skölj mangolden och koka i ca 1,5 minuter och skölj under rinnande kallt vatten och krama ut vattnet.
  4. Dela rädisorna.

Grillad gös

  1. Dela fisken i portionsbitar och salta på köttsidan. Grilla fisken på medelvärme med skinnsidan neråt i 5 minuter, vänd sedan fisken och stek ytterligare i 4 minuter.

Servering

  1. Värm upp mangolden, rädisorna, betorna och potatisen i en stekpanna och pressa gärna lite citron över. Servera hela rätten med krasse.