Grillad gös med misosmörsås och vårprimörer

Grillad gös med misosmörsås och vårprimörer
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Grillad gös med misosmörsås och vårprimörer

14 ingredienser

40 m

Härlig japansk rätt på grillad gös som serveras med vårprimörer och en krämig misosmörsås.

Ingredienser

portioner

Misosmörsås

  • 100 g vit misopasta
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl grädde
  • 30 g yuzukosho (eller hackad grön chili)
  • 750 g smör
  • salt
  • 0,5 dl citronsaft

Vårprimörer

  • 3 rödbetor (färdigkokta går bra)
  • 300 g kulpotatis (färskpotatis t ex)
  • 4 blad röd mangold
  • 1 förp rädisa

Grillad gös

  • 300 g gös (MSC certifierad)
  • salt

Servering

  • krasse, för dekoration

Gör så här

Misosmörsås

  1. Koka upp allt förutom smöret. Tillsätt smöret lite i taget under kraftig vispning (använd stavmixer). Smaka av med salt och citron.

Vårprimörer

  1. Koka rödbetor och potatis för sig i olika kastruller, använd sticka för att känna när dem är klar efter ca 20 minuter.
  2. Skölj rödbetorna snabbt i kallt vatten, skala dem och skära dem i mindre bitar. Dela potatisen på hälften.
  3. Skölj mangolden och koka i ca 1,5 minuter och skölj under rinnande kallt vatten och krama ut vattnet.
  4. Dela rädisorna.

Grillad gös

  1. Dela fisken i portionsbitar och salta på köttsidan. Grilla fisken på medelvärme med skinnsidan neråt i 5 minuter, vänd sedan fisken och stek ytterligare i 4 minuter.

Servering

  1. Värm upp mangolden, rädisorna, betorna och potatisen i en stekpanna och pressa gärna lite citron över. Servera hela rätten med krasse.