Grillad aubergineröra med berberisbröd

20 röster
1 h
4
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Grillad aubergine

  • 2 aubergines
  • 2 ägg
  • 4 tomater, skalade
  • salt
  • svartpeppar
  • olja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 klyfta vitlök
  • crème fraîche

Berberisbröd

  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • ca 5 dl vatten, ljummet
  • ca 7 dl vetemjöl
  • 0,5 dl yoghurt
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Skölj och halvera auberginerna på längden. Pensla dem med olivolja. Salta och peppra. Grilla i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Skiva vitlöken tunt, stek den några minuter i olja. Hacka tomaterna, stek dem snabbt med vitlöken, ca 3-5 minuter. Salta och peppra och tillsätt gurkmeja. Lägg de grillade och skalade auberginerna i stekpannan och låt puttra ca 5 min, tills all vätska sugits upp. Vispa upp äggen och rör ner i stekpannan, låt grädda ca 10 minuter på svag värme.
  2. Mosa jästen med saltet. Tillsätt olja och vatten, rör om. Tillsätt sedan mjölet och knåda ihop till en deg. Låt vila under kökshandduk ca 30 minuter. Knåda ordentligt och gör fyra bollar av degen och lägg dem på en bricka, inte för tätt. Täck degbollarna med en blöt, urkramad kökshandduk. Låt stå ca 1 timme i rumstemperatur.
  3. Kavla ut degbollarna till fyra platta, avlånga ovaler, ca 1 cm tjocka. Blanda yoghurten med gurkmeja och pensla detta på brödet. Dra med fingrarna och gör spår i bröden och gör några hål i bröden med en gaffel. Strö på sesamfrön och grädda i ugn ca 4-5 minuter på 250 grader.
  4. Servera med crème fraiche och hackade grönsaker.
22 oktober 2018