Grekisk filodegspaj med spenat och ägg

Grekisk filodegspaj med spenat och ägg
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Grekisk filodegspaj med spenat och ägg

35

6 steg att laga

13 ingredienser

ca 1 h

Spenatpaj med fetaost, örter och ägg. Använd filodeg som pajdeg, det blir väldigt frasigt och gott! Servera gärna pajen med en god sallad.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 250 g filodeg
  • 50 g smör
  • 1 gul lök (stor)
  • 350 g färsk spenat
  • 1 dl persilja, hackad
  • 0,5 dl oregano, hackad
  • 3 msk rapsolja
  • 200 g fetaost
  • 5 ägg
  • 1-1,5 dl mjölk
  • 1-1,5 dl matlagningsgrädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Använd en form med avtagbar botten. Smörj kanterna med lite olja och lägg bakplåtspapper i botten.
  2. Hacka löken och stek den mjuk i rapsolja. Tillsätt den färska spenaten och stek den 1 minut, dra pannan från värmen. Tillsätt de hackade örterna.
  3. Vispa ihop 2 ägg med mjölk, matlagningsgrädde, salt och peppar.
  4. Bryn smöret. Lägg ungefär 6 lager filodeg omlott i formen och pensla med det brynta smöret mellan varje lager. Låt degen hänga över kanten!
  5. Blanda ört- och spenatblandningen med hälften av fetaosten i en bunke. Lägg sedan allt i formen och häll över äggstanningen.
  6. Gör tre små gropar i pajfyllningen och knäck ned tre ägg. Strö över den sista fetaosten och grädda i mitten av ugnen i 40 minuter. Låt pajen stå till sig i ca 10 minuter efter gräddning.