Gratinerade pilgrimsmusslor med jordärtskockskräm

11 röster
40 min
4

Pilgrimsmusslor gratinerade i ugn serverade med en krämig jordärtskockskräm och räkor samt stekta champinjoner.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Pilgrimsmusslor

  • 1 klyfta vitlök finhackad
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 4 stora pilgrimsmusslor
  • 1 dl vispgrädde, gärna laktosfri
  • 1 äggula
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Jordärtskockskräm

  • 200 g jordärtskockor
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 g philadelphiaost, gärna laktosfri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 burk tomatjuice
  • 2 msk olivolja
  • hackad persilja
  • salt
  • vitpeppar

Garnering

  • vitt bröd
  • 100 g champinjoner, skivade och stekta
  • 8 skalade räkor
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Pilgrimsmusslor
    Sätt ugnen på 225 grader. Blanda finhackad vitlöksklyfta, färskpressad citronjuice och hackad persilja med olivolja, salt och peppar.
  2. Lägg pilgrimsmusslorna i varsitt skal eller i små portionsformar på en bakpappersklädd plåt. Fördela kryddblandningen över. Vispa vispgrädde fast. Blanda ner äggula, salt och peppar. Skeda blandningen över musslorna och lägg till två räkor. Gratinera i ca 10 minuter.
  3. Jordärtskockskräm
    Skala och koka jordärtskockorna mjuka i grädden. Finhacka vitlöken och stek den gyllenbrun i lite smör/olivolja. Tillsätt detta till den gräddkokande jordärtskockan. Mixa eller passera jordärtskockan och grädden och kyl det hela.
  4. Tillsätt philadelphiaosten och vispa krämen helt slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Garnera med blandade finplockade örter samt droppar av tomatjuice.
  5. Garnering
    Servera med stekta champinjoner, vitt bröd och skalade räkor.
28 november 2018

Laddar fler recept...