Gratinerade pilgrimsmusslor med jordärtskockskräm

Gratinerade pilgrimsmusslor med jordärtskockskräm
Foto: TV4

Gratinerade pilgrimsmusslor med jordärtskockskräm

Av: Lheif - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

40 min

Pilgrimsmusslor gratinerade i ugn serverade med en krämig jordärtskockskräm och räkor samt stekta champinjoner.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

pilgrimsmusslor

  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 1 dl vispgrädde, gärna laktosfri
  • 1 äggula
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Jordärtskockskräm

  • 200 g jordärtskocka
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 g philadelphiaost, gärna laktosfri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 burk tomatjuice
  • 2 msk olivolja
  • persilja, hackad
  • salt
  • vitpeppar

Garnering

  • vitt bröd
  • 100 g champinjoner, skivade och stekta
  • 8 skalade räkor

Gör så här

Pilgrimsmusslor

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda finhackad vitlöksklyfta, färskpressad citronjuice och hackad persilja med olivolja, salt och peppar.
  2. Lägg pilgrimsmusslorna i varsitt skal eller i små portionsformar på en bakpappersklädd plåt. Fördela kryddblandningen över. Vispa vispgrädde fast. Blanda ner äggula, salt och peppar. Skeda blandningen över musslorna och lägg till två räkor. Gratinera i ca 10 minuter.

Jordärtskockskräm

  1. Skala och koka jordärtskockorna mjuka i grädden. Finhacka vitlöken och stek den gyllenbrun i lite smör/olivolja. Tillsätt detta till den gräddkokande jordärtskockan. Mixa eller passera jordärtskockan och grädden och kyl det hela.
  2. Tillsätt philadelphiaosten och vispa krämen helt slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Garnera med blandade finplockade örter samt droppar av tomatjuice.

Garnering

  1. Servera med stekta champinjoner, vitt bröd och skalade räkor.