Gratinerade ostron med hollandaise
Gratinerade ostron med hollandaise
16 ingredienser
30 m
Hur firar man ostronets dag? Vårt tips är att laga och njuta av den här härliga rätten bestående av gratinerade ostron!
Se Sebastian Gibrand laga receptet

Ingredienser
Ostron
- 12 ostron
- 1 msk smör
- 1 schalottenlök, finhackad (liten)
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl grädde
- 150 g bladspenat
- salt
- peppar
Sauce hollandaise
- 200 g smör
- 1 äggula
- 1,5 msk citron
- 0,5 krm salt
- 0,5 krm cayennepeppar
Topping
- pankoströbröd
- parmesanost
Gör så här
Ostron
- Öppna ostronen och pochera dem (koka lätt) i sin egen juice i en kastrull i ca 30 sekunder.
- Smält smöret och tillsätt löken. Mjukgör löken i smöret utan att det får färg.
- Tillsätt mjöl, rör runt väl och slå sedan på grädden.
- Koka upp grädden och rör sedan ner spenaten.
- Smaka av med salt och peppar.
- Lägg spenat i botten av ostronskalet och toppa med ostronen.
- Slå på hollandaise (se recept nedan). Strö över pankoströbröd och riv över parmesan så ostronskalet täcks.
- Gratinera i ugn med grillfunktion i ca 3–4 minuter, eller tills osten är gyllene.
Sauce hollandaise
- Smält smöret till såsen och håll temperaturen runt 60 grader.
- Vispa ihop äggulor och citronsaften i en kastrull tills blandningen tjocknat.
- Tillsätt det smälta smöret droppvis i början och sedan i en tunn stråle.
- Fortsätt tillsätta smöret tills du fått rätt konsistens. Smaka av med salt och cayennepeppar.