Gratinerade ostron med hollandaise

koket.se
Gratinerade ostron med hollandaise
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Gratinerade ostron med hollandaise

16 ingredienser

30 m

Hur firar man ostronets dag? Vårt tips är att laga och njuta av den här härliga rätten bestående av gratinerade ostron!

Se Sebastian Gibrand laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ostron

  • 12 ostron
  • 1 msk smör
  • 1 schalottenlök, finhackad (liten)
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 150 g bladspenat
  • salt
  • peppar

Sauce hollandaise

  • 200 g smör
  • 1 äggula
  • 1,5 msk citron
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Topping

  • pankoströbröd
  • parmesanost

Gör så här

Ostron

  1. Öppna ostronen och pochera dem (koka lätt) i sin egen juice i en kastrull i ca 30 sekunder.
  2. Smält smöret och tillsätt löken. Mjukgör löken i smöret utan att det får färg.
  3. Tillsätt mjöl, rör runt väl och slå sedan på grädden.
  4. Koka upp grädden och rör sedan ner spenaten.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg spenat i botten av ostronskalet och toppa med ostronen.
  7. Slå på hollandaise (se recept nedan). Strö över pankoströbröd och riv över parmesan så ostronskalet täcks.
  8. Gratinera i ugn med grillfunktion i ca 3–4 minuter, eller tills osten är gyllene.

Sauce hollandaise

  1. Smält smöret till såsen och håll temperaturen runt 60 grader.
  2. Vispa ihop äggulor och citronsaften i en kastrull tills blandningen tjocknat.
  3. Tillsätt det smälta smöret droppvis i början och sedan i en tunn stråle.
  4. Fortsätt tillsätta smöret tills du fått rätt konsistens. Smaka av med salt och cayennepeppar.