Gratinerade musslor med pumpakärnor och örter

Gratinerade musslor med pumpakärnor och örter ny
Foto: TV4
Desirée Jaks KK 2024
Desirée Jaks KK 2024

Gratinerade musslor med pumpakärnor och örter

13 ingredienser

30 min

Servera en festlig och god förrätt i helgen bestående av gratinerade musslor med pumpakärnor och örter.

Ingredienser

portioner

Musslor

  • 1 kg musslor (t.ex. blåmusslor, knivmusslor, hjärtmusslor)
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 0,5 fänkål, hackad
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk olja

Gratineringssmör

  • 100 g smör, smält
  • 50 g libbsticka (eller persilja)
  • 25 g spenat
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl pumpakärnor, lätt rostade
  • 60 g lagrad ost, riven (t.ex. Almnäs Tegel)
  • salt

Servering

  • 1 citron

Gör så här

Musslor

  1. Skölj och rensa musslorna noggrant. Släng trasiga musslor och de som inte stänger sig vid ett lätt slag.
  2. Hetta upp en stor kastrull med lite olja.
  3. Fräs schalottenlök och fänkål tills det är mjukt.
  4. Lägg i musslorna, häll på vitt vin och sätt på ett lock.
  5. Koka i några minuter tills musslorna öppnar sig.
  6. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
  7. Låt musslorna svalna något. Spara buljongen till ett annat användningsområde.
  8. Plocka musslorna ur skalen och dela skalen i två halvor. Lägg tillbaka en mussla i varje halva.

Gratineringssmör

  1. Mixa smält smör med libbsticka (eller persilja), spenat, vitlök och pumpakärnor.
  2. Smaka av med salt och blanda i riven ost.
  3. Sätt ugnen på 225 grader, grillfunktion.
  4. Lägg musslorna på en ugnsplåt och klicka lite av smöret på varje mussla.
  5. Gratinera i ugnen i 3–5 minuter tills smöret bubblar och har fått lite färg.

Servering

  1. Riv citronzest över musslorna och pressa över lite citronsaft.
  2. Servera genast.