Gratinerade blåmusslor med gräslöksmajonnäs blir en festlig förrätt eller snacks att inleda helgen med. Louise: Det här är typ det godaste snackset till fördrinken. Det är gott att dra en bit bröd i oljan som blir kvar i formen.
Skölj musslorna i kallt vatten och ta bort ”skägget” från varje mussla.
Släng alla musslor som är trasiga. Släng även musslorna som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem.
Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull.
Häll i vin och vatten och koka utan lock i ca 5 minuter.
Lägg i musslorna och koka kraftigt under lock i 3–4 minuter tills musslorna öppnar sig.
Skaka om kastrullen några gånger under kokningstiden.
Ta upp musslorna och sila av buljongen.
Häll buljongen i en kastrull och koka utan lock i ca 10 minuter tills ungefär hälften återstår.
Låt buljongen svalna och använd den till något recept där det behövs musselbuljong. Eller frys in och använd den vid senare tillfälle, den håller i flera månader.
Plocka ut musslorna ur skalen och använd i något musselrecept. De kan förvaras i kylen i upp till 3–4 dagar.
Gratinerade musslor
Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
Tillaga musslorna enligt grundreceptet men plocka inte ut dem ur skalen. Ta bort den tomma övre skalhalvan och lägg musslorna i en ugnssäker form.
Klicka på ca 1 tsk majonnäs på varje mussla och gratinera mitt i ugnen i 3–4 minuter tills musslorna är gyllene. .
Toppa musslorna med flingsalt och ringla över lite gräslöksolja.
Gräslöksmajonnäs
Mixa gräslök, vitlök och olja i blender i ca 1 minut tills det är illgrönt.
Sila oljan genom en sil eller låt droppa genom ett kaffefilter. Spara 2 tsk av oljan till serveringen.
Mixa äggulor, vinäger, honung och salt. Tillsätt oljan i en tunn stråle tills den binder till en majonnäs.