Gratinerad hummer med fluffigt tilltugg

NYHET
Gratinerad hummer med fluffigt tilltugg
Foto: Tv4

Gratinerad hummer med fluffigt tilltugg

3

14 ingredienser

30 m

Gratinerad hummer med touch av chili och citron serverad med fluffigt tilltugg.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4
  • 2 humrar
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 röd chilifrukt, finhackad utan kärnor (eller grön)
  • 3 dl grädde
  • 1,5 msk koncentrerad hummerfond
  • 1 tsk citronskal, rivet
  • 1 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl Västerbottensost
  • salt
  • peppar

Fluffigt tilltugg

  • 1 ark smördeg (på rulle)
  • 1 dl Västerbottensost
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Dela humrarna och ta ur köttet, även i klorna, och spara allt till stuvningen. Spara även skalen från humrarna för att servera stuvningen i.
  2. Fräs lök och chili mjukt. Tillsätt sedan grädde, fond och citronskalet. Låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. 
  3. Red av med maizena och vatten så det får stuvningskonsistens, tillsätt sedan det hackade hummerköttet.
  4. Fyll skalen med stuvningen och toppa med västerbottensosten.
  5. Grädda i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter.
  6. Fluffigt tilltugg
    Stansa ut 8 cirklar av smördegen.
  7. Fördela osten på hälften av cirklarna och lägg en tom cirkel ovanpå och tryck till kanterna så det blir tätt.
  8. Pensla sedan cirklarna med ägg och grädda i ugnen på 225 grader i ca 8-10 minuter.