Gräddbakad kyckling fylld med lök och äpple samt stekta Västerbottensostpotatisar

Gräddbakad kyckling fylld med lök och äpple samt stekta Västerbottensostpotatisar
Foto: Mattias Larsson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Gräddbakad kyckling fylld med lök och äpple samt stekta Västerbottensostpotatisar

14 ingredienser

2 h

Hel kyckling i ugn fylld med lök, äpple och rosmarin. Kyckling bakas i ugnen tillsammans med grädde och serveras sedan med ostgratinerade potatisar.

Ingredienser

portioner

Gräddkyckling

  • 1 hel kyckling [ca 1500 g]
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk rosmarin, finhackad
  • 5 dl vispgrädde (40 %)
  • olja
  • salt
  • flingsalt
  • svartpeppar

Västerbottenspotatisar

  • 600 g delikatesspotatis, kokt
  • 70 g Västerbottensost
  • smör
  • salt

Gör så här

Gräddkyckling

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och tärna löken. Kärna ur och tärna äpplet. Blanda lök, vitlök, äpple och rosmarin. Krydda med salt.
  3. Fyll kycklingen med hacket, pensla med olja och krydda med salt och peppar.
  4. Lägg ner kycklingen i en gryta, häll över grädden och lägg på locket. Ugnsbaka tills innertemperaturen är 82 grader vid benet, det tar ca 1 timme och 30 minuter. Om kycklingen inte fått tillräckligt med färg så lyft av locket och kör ugnen på grill ca 5 minuter.

Västerbottenspotatisar

  1. Värm ugnen till högsta grillvärme. Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek potatisarna i rikligt med smör och smaka av med salt.
  2. Lägg upp potatisen i en ugnsfast form och finriv över västerbottenost. Gratinera potatisen i ugnen ett par minuter.
  3. Servera de gratinerade potatisarna till gräddkycklingen.