Gnocchi - Stefan Ekengrens recept

NYHET
Gnocchi - Stefan Ekengrens recept
Foto: Roland Persson
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Gnocchi - Stefan Ekengrens recept

12 ingredienser

50 min

"I Sverige har vi kroppkakor och palt som påminner om gnocchi, även om det är helt andra saker. Det jag gillar med gnocchi är att de är små, och att de blir lite degiga och härliga är nemas
problemas när de är så naggande små och goda. En viktig sak är att inte blanda degen för länge, det gör att den blir klistrig, seg och lös. Hastig blandning är ordern! Här har jag stekt gnocchin med shiitake, eftersom den finns hela året och för att den är så otroligt god. Men kantareller och karljohanssvamp när de är i säsong, eller vilken odlad svamp som helst, funkar också fint!" /Stefan

Ingredienser

portioner
  • 800 g fast potatis (7–8 cm i diameter, skalad)
  • 1 l vatten
  • 3 tsk salt, till potatisen
  • 1 ägg
  • 250 g vetemjöl
  • vetemjöl, till utbakning
  • 1 tsk salt, till gnocchin
  • 50 g smör, till stekning
  • 200 g shiitakesvamp
  • parmesanost
  • färsk bladpersilja, strimlad
  • salt

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Sänk värmen och småkoka i lätt bubblande vatten cirka 20 minuter.
  2. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av någon minut. Pressa potatisen och låt den svalna.
  3. Blanda först i ägg och därefter mjöl och salt. Knåda hastigt ihop med hjälp av händerna tills du har en mjuk deg. Lägg upp degen på mjölat bord. Forma cirka 1 ½ cm tjocka rullar och skär dem i 2 cm långa bitar. Tryck till bitarna lite lätt med en gaffel eller använd en gnocchibräda. Lägg gnocchin på en mjölad tallrik.
  4. Koka upp saltat vatten och koka gnocchin cirka 4 minuter eller tills de flyter upp till ytan, koka i två omgångar om kastrullen inte är stor nog. Ta upp med hålslev och låt rinna av lite, spara lite av kokvattnet.
  5. Värm en panna, lägg i smöret och låt det smälta ut, tystna och börja bryna lite. Lägg i den nykokta gnocchin och stek den fint runtom utan att den tar för mycket färg. Dela svampen i bitar och låt den steka med i pannan tillsammans med gnocchin ett par minuter. Häll i några skedar av det sparade kokvattnet.
  6. Häll upp gnocchin på ett fat och riv över generöst med parmesan. Strö över persilja och servera genast. Gott också att skeda över lite brynt smör.