Filmjölkslimpa á la GI
Filmjölkslimpa á la GI
13 ingredienser
9h 5 min
Om man bortser från blötläggningen av dinkelkornen, är det här ett turbosnabbt och saftigt bröd!
Ingredienser
Till 2 bröd behöver du:
- 3,5 dl siktat dinkelmjöl
- 4 dl fullkornsdinkelmjöl
- 2 dl hela dinkelkorn
- 0,5 dl linfrön
- 1,5 dl sojamjöl
- 1,5 dl fiberhavregryn
- 1,5 tsk salt
- 1,5 msk bikarbonat
- 1 l filmjölk
- olja, till formen
Eventuell smaksättning:
- 1 dl torkade aprikoser, hackade (eller)
- 1 dl färsk spenat, hackad (eller)
- 1 dl blandade nötter, hackade
Gör så här
- Blötlägg de hela dinkelkornen över natten, eller i 8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och låt dinkelkornen rinna av ordentligt.
- Värm ugnen till 175°. Smörj formarna med olja.
- Stöt linfröna i mortel. Blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke.
- Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet. Rör till sist ner dinkelkornen.
- Häll smeten i bakformarna och grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 45-60 minuter. Lägg bakplåtspapper över efter halva gräddningstiden, så att brödet inte blir för mörkt och ytan för hård.
- Låt brödet svalna under bakduk.