Rabarberpaj med smultäcke och vaniljkesella
Rabarberpaj med smultäcke och vaniljkesella
13 ingredienser
40 min
En GI-korrekt rabarberpaj med sötsyrlig kesella och krispiga smulor.
Ingredienser
- 6 stjälkar rabarber
- 2 msk sötningsmedel
- 2 tsk malen kanel
- olja, till formen
Smultäcke
- 1,5 dl müsli
- 1,5 dl sojamjöl
- 1 dl siktat dinkelmjöl
- 2 msk sötningsmedel
- 100 g smör
Vaniljkesella och nötter
- 250 g kvarg
- 1 vaniljstång
- 2 msk sötningsmedel
Nötter:
- 2 msk blandade nötter, hackade (eller frön)
Gör så här
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Rör ihop fröna med kesellan och sötningsmedlet i en skål. Låt stå och dra i kylskåp en timme.
- Värm ugnen till 225°. Blanda samman müsli, sojamjöl, dinkelmjöl och sötningsmedel. Hyvla ner smöret med osthyvel och nyp snabbt ihop till en smulig massa. Ställ kallt så länge.
- Ansa rabarberstjälkarna och skär dem i mindre bitar. Lägg bitarna i en rostfri kastrull tillsammans med sötningsmedlet. Droppa över några teskedar vatten, inte mer.
- Sätt på värmen och hetta upp långsamt. Låt rabarbern bli mjuk i sin egen vätska på låg värme och ta sedan av från värmen.
- Smörj en pajform och lägg rabarberna i bottnen. Strö över kanel, smultäcke och sist nötter eller frön. Grädda pajen på nederst falsen i ugnen i cirka 20 minuter.
- Låt pajen svalna och servera med vaniljkesellan.