Hemlagad GI-glass

Hemlagad GI-glass
Foto: Fredrik Sandin Carlson
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Hemlagad GI-glass

10 ingredienser

3h 20 min

Krämig vaniljglass med knäckig nötkross.

Ingredienser

portioner
  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 3 dl sötningsmedel
  • 5 dl vispgrädde
  • 4 äggvitor
  • 1 krm salt

Rostade hasselnötter

  • 100 g hasselnötter
  • 2 dl sötningsmedel
  • 4 msk vatten
  • choklad- och nötflarn, till servering

Gör så här

  1. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
  2. Hetta upp en stekpanna, lägg i nötterna och rosta dem i tre minuter.
  3. Blanda samman sötningsmedel och vatten och häll över nötterna i pannan. Skaka pannan då och då så att blandningen fördelar sig jämnt över nötterna. Låt det börja bubbla ordentligt och bli gyllenbrunt.
  4. Häll ut blandningen på bakplåtspapperet och låt svalna i cirka 20 minuter. Hacka nötterna grovt.
  5. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor, vanilj och sockerersättning i en bunke.
  6. Vispa grädden i en annan skål tills den bildar mjuka toppar.
  7. Vispa slutligen äggvitorna med saltet tills det bildas mycket fasta toppar. Vänd ner nötter, grädde och äggvitsvisp i äggulesmeten.
  8. Frys glassen i cirka tre timmar. Skeda upp den med en sked doppad i kallt vatten och dekorera med chokladflarn.