Hemlagad GI-glass
Hemlagad GI-glass
10 ingredienser
3h 20 min
Krämig vaniljglass med knäckig nötkross.
Ingredienser
- 1 vaniljstång
- 4 äggulor
- 3 dl sötningsmedel
- 5 dl vispgrädde
- 4 äggvitor
- 1 krm salt
Rostade hasselnötter
- 100 g hasselnötter
- 2 dl sötningsmedel
- 4 msk vatten
- choklad- och nötflarn, till servering
Gör så här
- Lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Hetta upp en stekpanna, lägg i nötterna och rosta dem i tre minuter.
- Blanda samman sötningsmedel och vatten och häll över nötterna i pannan. Skaka pannan då och då så att blandningen fördelar sig jämnt över nötterna. Låt det börja bubbla ordentligt och bli gyllenbrunt.
- Häll ut blandningen på bakplåtspapperet och låt svalna i cirka 20 minuter. Hacka nötterna grovt.
- Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor, vanilj och sockerersättning i en bunke.
- Vispa grädden i en annan skål tills den bildar mjuka toppar.
- Vispa slutligen äggvitorna med saltet tills det bildas mycket fasta toppar. Vänd ner nötter, grädde och äggvitsvisp i äggulesmeten.
- Frys glassen i cirka tre timmar. Skeda upp den med en sked doppad i kallt vatten och dekorera med chokladflarn.