Stekt kaninytterfilé med morotssmör

Stekt kaninytterfilé med morotssmör
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Stekt kaninytterfilé med morotssmör

10 ingredienser

I den här rätten är huvudrollen vigd till stekt kaninytterfilé. Serveras gör den med morotssmör.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 4 kaninytterfiléer
  • 3 morötter (gul, röd och lila)
  • 1 palsternacka
  • 2 dl morotssaft
  • 1 apelsin, saft av
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 2 msk olivolja
  • 1 förp tärnad bacon
  • 150 g smör, kallt, småtärnat

Garnering:

  • 1 msk gräslök, hackad

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skala och tärna eller skiva morötter och palsternacka.
  3. Blanchera var för sig. Kyl snabbt i kallt vatten.
  4. Blanda morotssaft, apelsinsaft och ingefära i en kastrull. Låt koka tills bara några matskedar återstår.
  5. Salta och peppra köttet. Stek det hastigt i olivolja i het panna.
  6. Låt köttet eftersteka i ugnen ca 10 min. kaninköttet serveras svagt rosa.
  7. Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
  8. Värm grönsaker i lite smör och vatten. Smaka av med salt och lite socker.
  9. Vispa under tiden ner smörtärningarna, några åt gången, i kastrullen med saft. Såsen får inte koka – då skär den sig. (såsen går inte att värma sen den kallnat, då måste man tillsätta ½ grädde i vätskan innan smöret rörs ner).
  10. Blanda ner grönsakerna i såsen.
  11. Skär kaninköttet i längsgående skivor.
  12. Häll på sås och toppa med bacon.
  13. Garnera med gräslök.