Rådjursytterfilé med kantareller och friterad lök

Rådjursytterfilé med kantareller och friterad lök
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke
Gert Klötzke

Rådjursytterfilé med kantareller och friterad lök

5

18 ingredienser

En mycket traditionell rätt som också kan göras på hjort eller ren. Man steker filéerna, skär upp dem och serverar med säsongens tillbehör som äpplen, svamp, salladslök och små potatisar. Friterad lök blir knaprig och god till rådjursfiléns mjuka konsistens.

Ingredienser

portioner4
  • 4 rådjursytterfiléer (à 150 g)
  • smör, till stekning
  • 600 g potatis (små)
  • 2 fasta syrliga äpple
  • 6 salladslökar
  • 600 g små, färska kantareller alt. trattkantareller

Friterad lök

  • olja, till fritering
  • 2 gula lökar
  • 2 dl siktat ströbröd
  • salt
  • peppar
  • 1,5 dl vinägrett
  • 2 tsk honung

vinägrett

  • 2 msk vinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen grovt och stek den i lite olja i ugnen i 40 min.
  2. Salta och peppra ytterfiléerna och bryn dem hastigt i smör i en het panna.
  3. Sänk ugnsvärmen till 125° och sätt in köttet.
  4. Stek till 58° innertemperatur, ca 15 min.
  5. Skala, kärna ur och tärna äpplena, skiva salladslöken. Rensa kantarellerna och stek dem i smör.
  6. Tillsätt äppeltärningar och salladslök mot slutet av stekningen.
  7. Hetta upp friteringsoljan till 175°. Skala och skär löken i ganska tunna ringar.
  8. Vänd ringarna i ströbröd (om det fäster dåligt kan man först doppa dem i lätt uppvispad äggvita blandad med vatten).
  9. Fritera tills löken är gyllenbrun och tag upp med hålslev.
  10. Skiva det färdigstekta köttet i längsgående skivor.
  11. Lägg upp den ugnsstekta potatisen på tallrikar, lägg på kött och strö över lite kantarellblandning.
  12. Ringla över vinägrett och toppa med den friterade löken.
  13. Vinägrett: Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.