Fasanragu med bakpotatis

Foto: Lars Paulsson
Fasanragu med bakpotatis
14 ingredienser
Ofta när man får fasan är den sönderskjuten och svår att ta hand om. Men tag det som går att använda och tärna ner det till en ragu! Man bryner köttet snabbt och tar upp det medan man gör såsen för att bevara saftigheten. Köttet är så magert att det lätt blir torrt, så låt det inte koka för länge. Bakpotatis blir bäst när man bakar dem på en plåt med grovsalt. Saltet kan du spara till nästa gång du bakar potatis. Du kan även grilla potatis direkt på ugnsgallret. Inlindad i folie blir den däremot lätt blöt. Tänk på att fyllningen ska vara så tjock att den inte rinner ur.
Klicka här för att komma till Gert Klötzkes recept på Ljus viltfond!
Ingredienser
Bakpotatis
- 4 bakpotatis, à ca 300 g
- 1 kg grovt salt
Fasanragu
- 2 fasanbröst
- 1 schalottenlök
- 2 äpplen
- matolja, till stekning
- 1-2 tsk curry
- 2 dl ljus viltfond
- 2 dl grädde
- ev arrowrot
- 4 skivor bacon
- salt
- peppar
Till servering
- 1 förp salladsmix
Gör så här
- Sätt ugnen på 200–225°.
- Borsta potatisarna och skölj dem ordentligt,
- torka av med hushållspapper. Stick i dem med en gaffel och lägg på en
- plåt med grovsalt.
- Baka i ugnen 50–60 minuter. Prova med en sticka
- för att se att de är klara.
- Skär fasanbrösten i tärningar. Skala och hacka löken. Kärna ur, skala
- och tärna äpplena.
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Salta och peppra
- köttet. Bryn köttet runt om i pannan. Ta upp köttet och fräs äpplena och
- löken, pudra över currypulvret.
- Låt det fräsa med en stund. Slå på viltfonden
- och grädden och låt koka ihop. Red ev. av med arrowrot utrörd
- i kallt vatten.
- Lägg tillbaka köttet och smaka av med salt och peppar.
- Tärna och knaperstek baconet.
- Dela potatisen med en kniv. Tryck ihop från kortsidorna så att potatisen öppnar sig.
- Lägg i fyllningen. (Gröp ev. ur lite potatis så att
- fyllningen får plats.) Strö över baconet.
- Servera med en sallad.