Älgfilé i buljong med dijonmajonnäs

0 röster
4
Älgfilé i buljong med dijonmajonnäs
Foto: Lars Paulsson

En mustig gryta där älg är huvudingrediens.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 800 g putsad älgfilé
  • 1 l älgbuljong
  • 4 sparrisstjälkar
  • 4 morötter
  • 4 brysselkål
  • 4 gulbetor
  • 4 mandelpotatisar
  • 100 g färsk babyspenat
  • salt och peppar

Dijonmajonnäs

  • 100 g dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 msk champagnevinäger
  • citronsaft
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk socker
  • 1 schalottenlök
  • 1 tsk kapris
  • 2 cornichoner
  • 2 dl olivolja

Älgbuljong

  • 1 kg älgben sågade i små bitar
  • 0,5 kg paryrer (putsrester av älgkött)
  • 2 morötter
  • det vita av en purjolök
  • 50 g rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 1 knippe persiljekvistar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 timjanskvist
  • 10 enbär
  • 1 msk vitpeppar

Gör så här

  1. Börja med älgbuljongen. Lägg alla ingredienser i en stor gryta, spara kryddorna.
  2. Fyll på med vatten och låt koka upp. Skumma av väl och tillsätt kryddorna.
  3. Låt sjuda i ca 3–4 timmar, skumma av väl under tiden. Sila och smaka av med salt.
  4. Bind upp älgfilén som en stek. Koka upp buljongen.
  5. Koka de olika grönsakerna i buljongen var för sig och kyl ner dem.
  6. Koka potatisen med skal. Låt sedan älgfilén sjuda i 0,8 dl buljong till en innertemperatur av 60º. Skiva upp köttet.
  7. Lägg alla ingredienserna till dijonmajonnäsen, utom oljan i en mixer och mixa slätt.
  8. Tillsätt olja i en tunn stråle under vispning.
  9. Skala potatisen och värm den och grönsakerna i buljongen, lägg i köttet och toppa med dijonmajonnäsen.
2 september 2008
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept