Pasta med harfärssås och Västerbottensost

Pasta med harfärssås och Västerbottensost
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Pasta med harfärssås och Västerbottensost

12 ingredienser

Såsen blir godast om den görs på hare, men det går också bra med annan viltfärs.

Klötzkes recept på Mörk viltfond hittar du här!

Ingredienser

portioner
  • 0,5 kg harfärs
  • 1 gul lök
  • 0,5 morot
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl rött vin
  • 6 tomater
  • 1 tsk salt
  • 2 dl mörk viltfond
  • 400 g pasta

Till servering

  • 100 g Västerbottensost
  • 1 knippe färsk basilika

Gör så här

  1. Skala lök och morot. Skär dem och selleri i små tärningar. Fräs bitarna
  2. i olivolja tills de har fått fin färg.
  3. Tillsätt harfärsen och bryn den. Häll på
  4. vinet och koka tills vätskan nästan kokat bort.
  5. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och finhacka dem. Tillsätt
  6. tomater, salt och fond i kastrullen med harfärs.
  7. Koka på medelvärme
  8. i 10–15 minuter. Smaka ev. av med ytterligare salt.
  9. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Riv osten och hacka
  10. basilikan.
  11. Blanda den kokta pastan med lite av såsen, lägg upp på varma
  12. tallrikar och häll på resten av såsen.
  13. Servera med riven ost och basilika.