Gäddqueneller med spenat och vitvinssås

Gäddqueneller med spenat och vitvinssås

Gäddqueneller med spenat och vitvinssås

Av: Bo Svensson och Monika Erixon, Äggaboden Ronneby

Från: Fiskedestination

12 ingredienser

40 m

Ljuvliga queneller på gädda med vitvinssås, smörstekt spenat och kokt potatis. En riktigt härlig rätt både till helg och vardag.

Ingredienser

portioner

Gäddqueneller

  • 400 g gäddfilé
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar, nymald
  • 4 dl grädde
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 2 l fiskbuljong

Vitvinssåsen

  • 1 dl vitt vin, friskt
  • 2 dl grädde
  • majsstärkelse

Servering

  • spenat, smörstekt
  • potatis, kokt

Gör så här

Gäddqueneller

  1. Mal gäddfilén och lägg den i en matberedare med kniv. Kör den tills den är finfördelad. Tillsätt därefter ägg, salt och peppar. Fortsätt köra samtidigt som grädden tillsätts lite i taget.
  2. Ta ut färsen ur matberedaren, blanda i dill och sätt i kylen.
  3. Koka upp fiskbuljongen och pochera quenellerna 5-8 minuter beroende på storlek. Forma quenellerna till ägg genom att använda 2 matskedar doppade i kallt vatten.

Vitvinssåsen

  1. Reducera 5 dl av fiskbuljongen till hälften tillsammans med friskt vitt vin. Slå i grädde och låt sjuda till lagom smak.
  2. Red såsen med maizena till önskad konsistens.

Servering

  1. Värm quenellerna i lite av buljongen och servera med smörstekt spenat och kokt potatis. Nappera quenellerna med såsen.