Fyllda älgfärsbiffar med rotsaker och smörstekta kantareller

Fyllda älgfärsbiffar med rotsaker och smörstekta kantareller
Foto: Tv4

Fyllda älgfärsbiffar med rotsaker och smörstekta kantareller

Av: Cai - Hedemora

Från: Halv åtta hos mig

37 ingredienser

2 h

Fyllda älgfärsbiffar med rotsaker och smörstekta kantareller blir en riktigt lyxig helgmiddag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgfärsbiffar

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • smör, till stekning
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 tsk viltfond
  • 800 g älgfärs
  • 2 ägg
  • 280 g bacon, finhackad
  • 2,5 dl Västerbottensost, riven
  • smör, till stekning

Rotsaker i ugn

  • 6 potatisar
  • 5 morötter
  • 2 palsternackor
  • olivolja
  • salta
  • peppra
  • rosmarin
  • timjan
  • 2 paprikor

Sås

  • 0,5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 50 g messmör
  • 2 msk cognac
  • 2 msk viltfond
  • 1 msk soja
  • salt
  • peppar
  • ev majsstärkelse

Smörstekta kantareller

  • kantareller
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • rårörda lingon

Gör så här

Viltfärsbiffar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stek finhackad lök och vitlök i lite smör så att de blir mjuka och låt svalna.
  3. Blanda ströbröd med grädde, salt, peppar och viltfond och låt svälla några minuter.
  4. Blanda viltfärsen med ägg, finhackad bacon och 1 dl ost. Rör ner övriga ingredienser.
  5. Dela färsen till 10 bitar, platta biffarna och gör ett hål i mitten. Fyll med cirka 1 msk ost. Platta färsen över osten. Stek biffarna i smör så att de får yta och lägg dem på en plåt eller ugnsform. Låt gå i ugnen cirka 15 minuter.

Rotsaker i ugn

  1. Skär rotsakerna i stavar. Ringla över olivolja och salta och peppra samt krydda med rosmarin och timjan.
  2. Skär paprikorna på mitten och lägg på plåten med rotsakerna. Ställ i ugnen cirka 40 minuter på 220 grader.

Sås

  1. Häll vattnet i stekpannan där du stekte biffarna. Vispa ur pannan och häll över i kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och vispa runt. Smaka av. Låt puttra i 5-10 minuter. Red eventuellt av med maizenamjöl.

Smörstekta kantareller

  1. Stek kantarellerna i smör och salta och peppra efter smak.

Servering

  1. Serveras med rårörda lingon.