Fyllda älgfärsbiffar med rotsaker och smörstekta kantareller

21 röster
2 h
4

Fyllda älgfärsbiffar med rotsaker och smörstekta kantareller blir en riktigt lyxig helgmiddag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
2 h
4
4 portioner

Du behöver

Älgfärsbiffar

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • smör, till stekning
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 tsk viltfond
  • 800 g älgfärs
  • 2 ägg
  • 280 g bacon, finhackad
  • 2,5 dl västerbottensost, riven
  • smör, till stekning

Rotsaker i ugn

  • 6 potatisar
  • 5 morötter
  • 2 palsternackor
  • olivolja
  • salta
  • peppra
  • rosmarin
  • timjan
  • 2 paprikor

Sås

  • 0,5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 dl rödvin
  • 50 g messmör
  • 2 msk konjak
  • 2 msk viltfond
  • 1 msk soja
  • salt
  • peppar
  • ev maizena

Smörstekta kantareller

  • kantareller
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • rårörda lingon
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Viltfärsbiffar
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stek finhackad lök och vitlök i lite smör så att de blir mjuka och låt svalna.
  3. Blanda ströbröd med grädde, salt, peppar och viltfond och låt svälla några minuter.
  4. Blanda viltfärsen med ägg, finhackad bacon och 1 dl ost. Rör ner övriga ingredienser.
  5. Dela färsen till 10 bitar, platta biffarna och gör ett hål i mitten. Fyll med cirka 1 msk ost. Platta färsen över osten. Stek biffarna i smör så att de får yta och lägg dem på en plåt eller ugnsform. Låt gå i ugnen cirka 15 minuter.
  6. Rotsaker i ugn
    Skär rotsakerna i stavar. Ringla över olivolja och salta och peppra samt krydda med rosmarin och timjan.
  7. Skär paprikorna på mitten och lägg på plåten med rotsakerna. Ställ i ugnen cirka 40 minuter på 220 grader.
  8. Sås
    Häll vattnet i stekpannan där du stekte biffarna. Vispa ur pannan och häll över i kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och vispa runt. Smaka av. Låt puttra i 5-10 minuter. Red eventuellt av med maizenamjöl.
  9. Smörstekta kantareller
    Stek kantarellerna i smör och salta och peppra efter smak.
  10. Servering
    Serveras med rårörda lingon.

Laddar fler recept...