Friterade vårrullar med fläskfärs och räkor

koket.se
Friterade vårrullar med fläskfärs och räkor
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Friterade vårrullar med fläskfärs och räkor

21 ingredienser

Hemgjorda, friterade vårrullar med fläskfärs och räkor som serveras med en riktigt god dippsås och fräscha örter.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vårrullar

  • 75 g glasnudlar
  • 300 g fläskfärs
  • 2 dl skalade räkor
  • 1-2 schalottenlökar, finhackad
  • 1 morot, liten, riven
  • 2 dl vitkål, i tunna strimlor
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 3 msk fisksås
  • 1 ägg
  • 2 förp vietnamesiska rispapper, ca 24 st
  • neutral matolja, till fritering

Dippsås

  • 4 msk fisksås
  • 4 msk vatten
  • 2 limefrukter, pressad saft + zest från 1
  • 3 msk ljust muscovadosocker
  • 1 chilifrukt, tunt skivad
  • 1 klyfta vitlök, riven

Till servering

  • 1 isbergssallad
  • 1 knippe koriander
  • 1 knippe mynta

Gör så här

  1. Koka nudlarna enligt beskrivning på förpackningen. Skölj i iskallt vatten och låt rinna av ordentligt. Klipp sedan nudlarna i mindre bitar.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till dippsåsen och rör väl till sockret lös sig. Ställ åt sidan så smakerna får gifta sig.
  3. Grovhacka räkor och lägg i en bunke med fläskfärs, finhackad schalottenlök, riven morot och tunt strimlad vitkål. Riv i vitlök och ingefära, tillsätt fisksås och ägg och rör om väl. Fyllningen är nu klar.
  4. Blötlägg ett rispapper och lägg på plant underlag. Lägg 1,5 msk fyllning som en liten korv nära kanten av rispappret. Vik upp kanten och rulla ett varv. Vik sedan in kanterna och rulla ihop rullen så hårt du kan utan att pappret går sönder. Lägg kanten neråt så den fäster medan du rullar de övriga vårrullarna likadant.
  5. Hetta upp oljan till 165 grader i en tjockbottnad gryta. Om du inte har termometer kan du lägga i en bit vitt bröd i oljan. Om den blir gyllne inom kort är oljan tillräckligt varm. Fritera vårrullarna, endast några åt gången och låt de inte vidröra varandra, då kan de fastna. Var försiktig då det kan skvätta het olja. Stå en bit ifrån om du kan. När rullarna blivit frasiga och börjar få lite färg är de klara. Låt rinna av på trippelt hushållspapper.
  6. Servera vårrullarna genast med dippsåsen, isbergssallad, mynta och koriander.