Falafelliknande bollar där kikärterna har bytts ut mot gröna linser. Till serveras en linsröra som påminner om hummus, men i stället görs röran på snabbkokta röda linser.
Börja med linshummusen. Koka linserna i rikligt med saltat vatten tillsammans med bikarbonaten. Koka tills de är ordentligt mjuka och mosiga.
Häll av vattnet och låt linserna ånga av.
Lägg linserna i en matberedare med resterande ingredienser. Mixa till en helt slät massa.
Friterade linsbollar
Skölj de gröna linserna väl och koka dem i 15 minuter så att de är ”al dente”.
Häll av kokvattnet, men spara ca 1 dl senare..
Häll linserna och 0,5 dl av det sparade kokvattnet i en matberedare tillsammans med havregrynen, citronsaft,hampafrön, hackad persilja, salt och svartpeppar.
Mixa till en jämn färs, provstek i en stekpanna så att den håller ihop. Är den för torr så tillsätt mer av det sparade kokvattnet.
Fritera bollar (à ca 20 g) i frityrolja, 180 grader. Fritera dem runt om ca 3-4 minuter tills de har fått fin färg.
Servera de friterade linsbollarna med linshummus och gärna en sallad.