Friterade linsbollar med linsröra

Friterade linsbollar med linsröra

Av: Sebastian Schauermann

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

45 min

Falafelliknande bollar där kikärterna har bytts ut mot gröna linser. Till serveras en linsröra som påminner om hummus, men i stället görs röran på snabbkokta röda linser.

Ingredienser

portioner

Friterade linsbollar

  • 200 g gröna linser
  • 1 dl linsspad
  • 25 g hampafrön
  • 0,5 dl havregryn
  • 1 citron, saften
  • 10 g persilja, hackad
  • salt
  • peppar
  • frityrolja, till fritering

Linshommus

  • 2 dl röda linser
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 msk tahinipasta
  • 1 citron, saften
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 1 krm malen spiskummin
  • 1 krm chiliflakes
  • salt
  • peppar
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Börja med linshummusen. Koka linserna i rikligt med saltat vatten tillsammans med bikarbonaten. Koka tills de är ordentligt mjuka och mosiga.
  2. Häll av vattnet och låt linserna ånga av.
  3. Lägg linserna i en matberedare med resterande ingredienser. Mixa till en helt slät massa.

Friterade linsbollar

  1. Skölj de gröna linserna väl och koka dem i 15 minuter så att de är ”al dente”.
  2. Häll av kokvattnet, men spara ca 1 dl senare..
  3. Häll linserna och 0,5 dl av det sparade kokvattnet i en matberedare tillsammans med havregrynen, citronsaft,hampafrön, hackad persilja, salt och svartpeppar.
  4. Mixa till en jämn färs, provstek i en stekpanna så att den håller ihop. Är den för torr så tillsätt mer av det sparade kokvattnet.
  5. Fritera bollar (à ca 20 g) i frityrolja, 180 grader. Fritera dem runt om ca 3-4 minuter tills de har fått fin färg.
  6. Servera de friterade linsbollarna med linshummus och gärna en sallad.