Friterade linsbollar med linsröra

Friterade linsbollar med linsröra

4

9 steg att laga

19 ingredienser

45 min

Falafelliknande bollar där kikärterna har bytts ut mot gröna linser. Till serveras en linsröra som påminner om hummus, men i stället görs röran på snabbkokta röda linser. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Friterade linsbollar

  • 200 g gröna linser
  • 1 dl linsspad
  • 25 g hampafrön
  • 0,5 dl havregryn
  • 1 citron, saften
  • 10 g persilja, hackad
  • salt
  • peppar
  • frityrolja, till fritering

Linshommus

  • 2 dl röda linser
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 msk tahinipasta
  • 1 citron, saften
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 1 krm malen spiskummin
  • 1 krm chiliflakes
  • salt
  • peppar
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Börja med linshummusen. Koka linserna i rikligt med saltat vatten tillsammans med bikarbonaten. Koka tills de är ordentligt mjuka och mosiga.
  2. Häll av vattnet och låt linserna ånga av.
  3. Lägg linserna i en matberedare med resterande ingredienser. Mixa till en helt slät massa.
  4. Friterade linsbollar
    Skölj de gröna linserna väl och koka dem i 15 minuter så att de är ”al dente”.
  5. Häll av kokvattnet, men spara ca 1 dl senare..
  6. Häll linserna och 0,5 dl av det sparade kokvattnet i en matberedare tillsammans med havregrynen, citronsaft,hampafrön, hackad persilja, salt och svartpeppar.
  7. Mixa till en jämn färs, provstek i en stekpanna så att den håller ihop. Är den för torr så tillsätt mer av det sparade kokvattnet.
  8. Fritera bollar (à ca 20 g) i frityrolja, 180 grader. Fritera dem runt om ca 3-4 minuter tills de har fått fin färg.
  9. Servera de friterade linsbollarna med linshummus och gärna en sallad.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer