2 msk sjögräs, torkat (t.ex. rörhinna, sockertång, havssallad, nori eller aonori)
1 förp blåmusslor
2 ägg
2 dl vetemjöl
5 dl frityrolja
Servering
1 citronskal
20 g gräslök, finskuren
salt
Gör så här
Kewpiemajonnäs
Blanda äggula, dashimoto pulver, risvinäger och senap i en skål.
Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en jämn stråle.
Tillsätt citronsaft, tabasco, salt och lite vatten till önskad konsistens.
Du kan även smaksätta färdig majonnäs med 1 tsk dashimoto pulver, 1 tsk citronsaft och några droppar tabasco.
Friterade blåmusslor
Blanda panko och torkat sjögräs till en ströbrödsmix.
Ta fram en stor kastrull och lägg i 3 dl vatten. Koka upp vattnet och lägg ner blåmusslorna i kastrullen. Sätt på ett lock och ånga dem i 1 minut.
Häll av musslorna i ett durkslag och pilla ut köttet ur skalet, klipp bort skägget och lägg dem i en bunke. Tvätta ur blå musselskalen och spara dem till servering.
Vispa ihop äggen.
Häll upp mjöl och ströbrödsmixen i separata skålar till panering.
Vänd blåmusslorna först i mjöl, sen i ägg och sist i ströbrödsmixen.
Värm upp oljan i en kastrull till ca 180 grader. Fritera blåmusslorna försiktigt tills dem blir gyllenbruna, ca 30 sekunder. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på papper, eller galler, salta lätt.
Servering
Lägg tillbaka de friterade blåmusslorna i skalen och servera med majonnäsen. Toppa gärna majonnäsen med citronzest och finskuren gräslök.