Sashimi och Chirashi sushi

Sashimi och Chirashi sushi
Foto: TV4
Frida Ronge
Frida Ronge

Sashimi och Chirashi sushi

Av: Frida Ronge, Martin Hultenheim

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

Gör din sushi ännu vackrare med ätbara blommor.

Förslag på passande fiskar: lax, hälleflundra (odlad), makrill, räkor, pilgrimsmussla, uer, färsk sill, torsk (odlad).

Om du är osäker på att använda färsk fisk, frys den färska fisken i 72 timmar. Då har man dödat eventuella bakterier.

Wasabi och gari finns i japanska butiker och i asiatiska hyllan i välsorterade butiker.

Här hittar du

grundrecept för sushiris

.

Servera gärna med

Ponzusoja

.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fisk
  • 100 g forellrom
  • 1 förp wasabi
  • inlagd ingefära
  • 1 rättika
  • 1 morot
  • 4 rädisor
  • valfria alger

Rostad shitakesvamp

  • 100 g shiitakesvamp
  • 2 msk sesamolja
  • 1 dl japansk soja
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g ingefära
  • 200 g sushiris, färdigkokt

Gör så här

Rostad shitakesvamp

  1. Ansa svampen och blanda samman med sesamolja och soja.
  2. Riv vitlöken samt ingefäran.
  3. Blanda sedan allt i en bunke så att alla svampar blir marinerade.
  4. Lägg dem sedan på en plåt och in med dem i ugnen på 250 grader i ca 10-15 minuter.

Sashimi

  1. Skär fisken i lämpligt stora bitar, de ska passa till att äta i en tugga.
  2. Riv rädisan samt moroten, strimla den gärna på en mandolin, så fint som möjligt.
  3. Hyvla rädisorna fint.
  4. Servera fisken tillsammans med grönsakerna, wasabi och soja.
  5. Köp valfria alger i en asiatisk butik och testa till. Exempel på alger som passar bra är goma wakame eller hijiki alger.
  6. Toppa med forellrom.

Chirashi sushi

  1. Samma ingredienser som ovan men med sushiris. Forma en ”stock” av sushiris i sushimattan och lägg på en tallrik. Arrangera sedan fisken samt tillbehör ovanpå.
  2. Smaklig måltid!