Fiskgryta Smögen

Fiskgryta Smögen
Foto: Fredrik sandin carlsson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Fiskgryta Smögen

16 ingredienser

40 min

En härlig fiskgryta med vin och saffran.

Ingredienser

portioner
  • 350 g blandade fiskfiléer, i bitar (t ex sej och kolja)
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök (liten)
  • 2 tomater
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 röd paprika
  • 1 msk smör
  • 1 tsk curry
  • 0,5 g saffran
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong, av tärning
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 msk dill, hackad
  • 1 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skala potatisen och löken och skär dem i sockerbitstora tärningar.
  2. Skålla tomaterna i kokhett vatten och skala dem. Skär tomaterna och övriga grönsaker i tärningar.
  3. Fräs potatis, fänkål och lök i smör i en stor kastrull på svag värme i 3 minuter. De ska inte ta färg.
  4. Blanda ner paprika- och tomattärningar. Tillsätt curry och saffran och låt kryddorna fräsa med någon min.
  5. Späd med vin och buljong och låt sjuda i några minuter.
  6. Vispa ner mjölken så att den blandar sig väl med buljongen. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  7. Lägg i fisken delad i 2-3 centimeter stora bitar och sjud den några minuter. Strö över dill och persilja och servera omedelbart.