Basilikamarinerade jordgubbar med vit chokladmousse

Basilikamarinerade jordgubbar med vit chokladmousse
Foto: TV4

En dessert som avrundar middagen på härligaste sätt.

Passande dryck
Amfora Muscat d'Alexandrie. Artnr 3100.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

29 september 2010
4

Du behöver

  • 5 dl jordgubbar

Chokladmousse

  • 1 st gelatinblad (2 gram)
  • 100 gram vit choklad av hög kvalitet
  • 3 dl vispgrädde

Marinad

  • 1 msk citronsaft
  • 3 msk finhackad basilika
  • 2 msk socker
  • 3 msk vatten

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinbladen genom att lägga bladen i ett stort glas med kallt vatten, låt stå ca 5 minuter.
  2. Vispa grädden krämig, men inte för hårt, den kan nästan vara lite rinnig.
  3. Dela chokladen i mindre bitar och smält i en skål över ett vattenbad.
  4. Tag chokladen åt sidan och rör sakta ner gelatinet så att det smälter.
  5. Vänd med en slickepott försiktigt ner ca 1½ dl grädde - några matskeder åt gången. Rör om så att blandningen blir helt slät.
  6. Häll över blandningen i den återstående grädden och rör allt slätt. Häll upp i portionsskålar och låt stå i kylskåp minst 3 timmar.
  7. Marinad
    Koka upp vatten, socker och citronsaft. Låt svalna och tillsätt basilika.
  8. Mixa med en stavmixer.
  9. Servering
    Skiva jordgubbarna och lägg dem utspritt på ett mindre fat.
  10. Använd en sked eller glasskopa och forma bollar av moussen och lägg den på jordgubbarna.
  11. Ringla över marinad och toppa eventuellt med hyvlad vit choklad.
Kommentera receptet

Fler goda recept