• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Fransk ostpaj med kantareller och bacon

2 röster
1 h
4-6
Fransk ostpaj med kantareller och bacon
Foto: TV4
1 h
4-6

Du behöver

Pajdeg

  • 190 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 300 g comteost, finriven
  • 4 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 300 g kantareller
  • 200 g bacon
  • 0,5 citron
  • 5 kvist färsk timjan
  • färsk bladpersilja, till garnering
  • salladsmix

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa snabbt ihop ingredienserna till pajskalet i en matberedare. Eller nyp ihop för hand i en bunke.
  3. Fodra ett pajskal med degen. Låt vila i frysen ca 20 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet ca 10-15 minuter tills det fått lite färg.
  5. Blanda ihop riven ost, ägg, grädde, salt och peppar.
  6. Ta ut pajskalet. Häll i fyllningen. Grädda ytterligare ca 30 minuter, eller tills den stannat.
  7. Stek baconet. När bacon fått yta, lyft upp ur pannan och lägg på hushållspapper, behåll fettet i pannan.
  8. "Riv" svampen för hand i mindre bitar. Stek den i baconfettet.
  9. Skala och skiva schalottenlök fint. Finhacka timjanen. Finriv skalet från citronen.
  10. När svampen fått yta, salta och peppra. Tillsätt timjan, citronskal och lök. Fräs ytterligare någon minut.
  11. Ta ut pajen och låt den svalna. Servera med bacon, svampfräs och sallad. Toppa med lite hackad bladpersilja och pressa lite citron över salladsbladen.
  12. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna samt skal från äggen för en mer hållbar matlagning, och njut av dina goda ostpaj. /Köket-redaktionen
1 augusti 2020