Förtrollande torsk, ugnsbakad torsk med pistachio salsa

Förtrollande torsk, ugnsbakad torsk med pistachio salsa
Foto: TV4

Förtrollande torsk, ugnsbakad torsk med pistachio salsa

Av: Daniel - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

45m

Torsk, med pistage och citron täcke, serveras med sötpotatismos samt smörsås med sting.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fisk och pistagesalsa

  • 50 g smör
  • 800 g färsk torskfilé
  • 6 msk pistagenötter, finhackade
  • 3 msk citron juice och zest
  • 1 dl persilja
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 msk olivolja

Mos

  • 600 g sötpotatis
  • 2 potatisar (stora)
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 citron, juice
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Smörsås

  • 3 msk smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2-3 msk soja
  • 1 tsk chilifrukt, finhackad
  • 1 msk persilja

Gör så här

Fisk och pistagesalsa

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Lägg skivat smör i en ugnssäker form
  3. Skär ner torsken i jämna bitar och lägg i formen.
  4. Blanda pistagenötter, citron juice, citron zest, persilja, chili och olivolja i en skål och lägg över fisken.
  5. Sätt in formen mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Mos

  1. Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull.
  2. Skär chilin i mitten och lägg i kastrullen samt citron juice.
  3. Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp.
  4. Låt småkoka i 10-15 minuter tills potatisen är mjuk.
  5. Häll av vattnet och tar chilin ur kastrullen.
  6. Späd och mosa ihop potatisen med smöret.
  7. Smaka av med salt och peppar.

Smörsås

  1. Smält smöret i en kastrull och låt koka på svag värme i 15 minuter, eller tills smöret blir brunt.
  2. Blanda lök, vitlök, sojasås, chili och persilja med smöret och servera.