Fläskkarré med potatis- och rotsellerigratäng och äppelsky

POPULÄRT
Fläskkarré med potatis- och rotsellerigratäng och äppelsky
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Fläskkarré med potatis- och rotsellerigratäng och äppelsky

27 ingredienser

En klassisk söndagsmiddag med saftigt ugnsbakad karré i goda kryddor serverad med en skysås på äpple och kalvfond samt en krämig gratäng på potatis och rotselleri.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 600 g fläskkarré benfri (hel i bit)
  • 2 msk malen koriander
  • 2 msk lökpulver
  • 2 msk malen kummin
  • 2 msk malen svartpeppar
  • 25 g smör, till stekning
  • salt

Potatis- och rotsellerigratäng

  • 2 gula lökar
  • 500 g potatis
  • 200 g rotselleri
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (3 %)
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 50 g smör
  • 80 g lagrad ost (präst, Västerbottensost eller svecia)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Äppelsky

  • 3 schalottenlökar
  • 2 röda äpplen
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 msk strösocker
  • 4 msk sherryvinäger
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl kalvfond, utspädd
  • 3 msk äppelmos
  • 1 kruka färsk kruspersilja, grovt hackad

Gör så här

Håll skärmen tänd

Fläskkarré

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra kryddorna till fläskkarrén. Rulla in karrén i kryddorna. Salta runtom.
  2. Stek karrén på alla sidor i smöret i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsform. Sätt in i ugnen och tillaga till innertemperaturen är 75-80 grader, ca 1,5-2 timmar.

Potatis- och purjolöksgratäng

  1. Skala, halvera och skiva löken tunt. Skala och skiva potatis och rotselleri tunt, gärna på mandolin.
  2. Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull. Häll i grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar, låt koka upp. Lägg i potatis och rotselleri. Vänd runt och låt koka några minuter, rör hela tiden så att d et inte bränner i botten. Häll upp i en ugnssäker gratängform och toppa med riven ost.
  3. Tillaga i ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna något före servering.

Äppelsky

  1. Skala och skiva löken. Dela, kärna ur och skär äpple i tärningar. Fräs lök och äpple i smör i en kastrull tills de blir mjuka utan att ta färg.
  2. Strö på sockret och låt det karamelliseras. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med några sekunder. Häll i vinäger och låt den koka in helt.
  3. Häll i vin och låt koka ihop till hälften. Ha i timjan. Häll i kalvfond och koka ihop ytterligare till hälften. Sila såsen i en ny ren kastrull. Smaka av med äppelmos. Red ev skyn med majsstärkelse om du vill ha en såsigare konsistens.
  4. Skiva karrén i tunna skivor.
  5. Servera skivor av karré tillsammans med gratäng och skysås. Garnera med färsk hackad persilja.