Fläskfilé à la Houdini

Fläskfilé à la Houdini
Foto: TV4

Fläskfilé à la Houdini

Av: Johan - Norrköping

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1h

Smördegsinbakad fläskfilé, med fetaost och soltorkade tomater, serveras med potatisgratäng och hemslagen bearnaise.

Dryckesförslag: Rött vin: Gato Negro

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Smördegsinbakad fläskfilé

  • 1 kg fläskfilé
  • 200 g fetaost
  • 140 g soltorkade tomater
  • 350 g smördeg
  • 8 sparris
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 dl grädde (eller mjölk)
  • 250 g ost, riven

Béarnaisesås

  • 150 g smör
  • 4 vitpepparkorn, grovt krossade
  • 3 msk vatten
  • 0,5 msk dragonvinäger
  • 3 äggulor
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 msk körvel
  • salt
  • peppar

Gör så här

Smördegsinbakad Fläskfilé

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Putsa köttet.
  3. Krydda det sedan med salt, svartpeppar och vitpeppar.
  4. Bryn köttet i het panna för att få en härlig yta.
  5. Ta av köttet från spisen och låt det vila och svalna.
  6. Skär en skåra nästan helt igenom köttet.
  7. Fyll skåran med hackade, soltorkade tomater samt fetaost.
  8. Ta smördeg och linda in köttet i.
  9. Lägg det sedan i en ugnsfast form och ställ in i ugnen tills smördegen fått en fin färg samt att köttet är helt genomstekt.
  10. Stek sedan sparrisarna i smör och lägg upp på tallriken som garnering.

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen.
  3. Varva skivorna i en lätt smord, ugnssäker form.
  4. Krydda med salt och peppar mellan varven.
  5. Häll på mjölk eller grädde.
  6. Strö riven ost över potatisen.
  7. Sätt in formen i ca 50 minuter, eller tills potatisen är mjuk.

Bearnaisesås

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  3. Rör sönder äggulorna.
  4. Rör ner dragonvinägern.
  5. Sjud under vispning tills såsen börjar tjockna.
  6. Ställ kastrullen på en fuktad duk så att den står stadigt.
  7. Vispa i det smälta fettet, droppvis i början, sedan i en fin stråle.
  8. Smaksätt såsen med persilja, körvel, salt och peppar.

Servering

  1. Servera den inbakade fläskfilén med varm potatis gratäng och klassisk bearnaisesås.