Fläderpicklad kålrabbi med torskcrème
Fläderpicklad kålrabbi med torskcrème
14 ingredienser
1 h
Fläderpicklad kålrabbi med torsk, saltfermenterade plommon och krispigt ris är en festlig rätt som kan imponera på gästerna i helgen.
Se Birgit Malmcrona laga receptet

Ingredienser
Fläderpicklad kålrabbi
- 2 kålrabbi
- 3 dl vatten
- ca 0,5 dl fläderblomssaft
- 1 dl ättiksprit 12 %
Rostad kålrabbibuljong
- skal från kålrabbi
- salt
- lag från fläderpicklad kålrabbi
Torskbrandade
- 300 g torskfilé, med skinn
- rapsolja
- 2 potatisar
- 0,5 dl grädde
- salt
Saltfermenterade plommon
- 100 g plommon
- vatten
- salt (utan jod)
Krispigt ris
- 20 g långkornigt ris (svart)
Gör så här
Fläderpicklad kålrabbi
- Skala kålrabbi och skiva dem tunt. Spara skalet till senare.
- Sjud upp vatten, saft och ättika och låt svalna. Lägg i kålrabbiskivorna och låt stå tills det är dags att servera.
Rostad kålrabbibuljong
- Rosta skalet i ugnen tills det är gyllene.
- Lägg sedan skalet i en kastrull och tillsätt vatten så att det täcker. Låt sjuda på svag värme i 30 minuter.
- Sila av och smaka upp med salt och fläderpickelslagen.
Torskbrandade
- Lägg torsken i en kastrull och tillsätt rapsolja så att det täcker.
- Värm alltsammans på spisen på medellåg värme. Fisken ska bakas försiktigt tills den lätt faller isär.
- Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
- Lyft upp torsken och ta bort skinnet.
- Lägg torsken i en mixer tillsammans med potatisen. Tillsätt lita av gelatinet (som fisken utsöndrat i kastrullen) samt grädde. Mixa alltsammans till en slät kräm och smaka av med salt.
Saltfermenterade plommon
- Tvätta plommonen noga och tag bort kärnan.
- Använd en burk med lock som är väl rengjord.
- Väg burken innan den fylls.
- Tillsätt plommon, vatten och 3% salt (beräknat utifrån den totala vikten av plommon och vatten).
- Förslut burken och låt stå 2 veckor i rumstemperatur och sedan 2 veckor i kylskåpet innan den serveras.
Krispigt ris
- Hetta upp en stekpanna på hög värme.
- Tillsätt riset när pannan är riktigt varm.
- Låt riset puffa upp sig lite, ca 10–15 sekunder, innan du sprider ut det på en plåt för att svalna.