Fjällröding med rättika och citrusponzu

Fjällröding med rättika och citrusponzu
Foto: Katja Ragnstam
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Fjällröding med rättika och citrusponzu

9 ingredienser

Testa fjällröding på julbordet. Fjällröding är en jättegod fisk som du enkelt skivar upp rå och smaksätter med citrusponzu (japansk sås på soja och citrus). Satsa på att köpa en odlad fisk, idag är fisket kontrollerat och med ASC märkning vet du att den håller rätt kvalitet och även är korrekt fiskad. Den odlade behöver inte heller frysas för att ätas rå.

Ingredienser

  • 5-6 fjällrödingfilé (alt lax eller sillflundror)
  • 8-10 cm rättika
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 dl rapsfrön, rostade (alt svarta sesamfrön)

Citrusponzu

  • 1 apelsin, rivet skal och pressad saft
  • 1 citron, rivet skal och pressad saft
  • 1 msk mirin
  • 1 msk färsk ingefära, finriven
  • 0,5 dl japansk soja

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till citrusponzun.
  2. Skala och skär rättika i kuber, ca 0,5 cm. Lägg i kallt vatten så den blir krispig.
  3. Skala och finhacka schalottenlök.
  4. Skär fjällröding i skivor, 0,5 cm tjocka. Lägg på ett fat.
  5. Häll av rättikan. Fördela rättika och schalottenlök över rödingen och häll på citrusponzu. Strössla över rapsfrön alternativt svarta sesamfrön.