Fisktacos med mangosallad

Fisktacos med mangosallad
Foto: TV4

Fisktacos med mangosallad

Av: Paulina - Strängnäs Mariefred

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

2h

Panerad och friterad torskrygg serveras med en mangosallad med pinjenötter på hemgjorda majstortillas.

Dryckesförslag:

Stoneleigh Riesling, nr 6498

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 4 torskryggsfiléer, frysta
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 förp pankoströbröd
  • 1 l frityrolja
  • 3 tsk salt

Sås

  • 0,5 dl ketjap manis
  • 30 g ingefära
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk sesamfrön
  • 4 msk koriander
  • 2 limefrukter, zest och juice
  • 2 limefrukter, juice
  • 1 citron, juice
  • 0,5 citron, zest
  • 2 klyftor vitlök, små

Mangosallad

  • 225 g mango, fryst
  • 2 msk olivolja
  • 70 g pinjenötter
  • 2 krm salt
  • 120 g babyspenat
  • 1 gurka
  • 3 tomater
  • 1 msk sesamfrön

Majstortillas

  • 4 dl majsmjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 4 msk fiberhusk
  • 4 dl vatten
  • 2 msk rapsolja

Gör så här

Förberedelse fisk

  1. Lägg fram den frysta fisken, skär varje filé i tre-fyra bitar (beroende på storlek) och dela sedan varje bit på mitten så att du får sex-åtta tärningar av varje filé.
  2. Knäck i äggen i en skål, vispa runt.
  3. Mät upp mjölet och lägg på en tallrik/fat, mät också upp pankoströbrödet och lägg på ett separat fat.
  4. Mät upp oljan i kastrullen.

Mangosallad

  1. Lägg fram mangon ca 1h innan du ska servera maten. Hacka den grovt.
  2. Häll i olivoljan i en stekpanna, lägg i pinjenötterna och strö över salt. Rosta tills nötterna får färg. Lägg de sedan att svalna i en separat skål.
  3. Lägg spenaten i en skål.
  4. Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur den.
  5. Dela gurkan på längden en gång till. Skär 0,5 cm tjocka strimlor. Skär sedan 0,5 cm på andra ledden så att du får 0,5 cm x 0,5 cm stora "gurktärningar”.
  6. Skär fyra klyftor av varje tomat, ta bort kärnhuset.
  7. Skär ca 4-5 st 0,5 cm långa strimlor och skär sedan tomaterna en gång till på andra ledden så att du får ca 0,5 cm x 0,5 cm stora bitar.
  8. Lägg gurkan och tomaterna tillsammans med spenaten.
 Tillsätt mangon och de avsvalnade nötterna samt sesamfrön.

Sås

  1. Skala och riv ingefära och vitlök fint.
  2. Mät upp alla övriga ingredienser och blanda ihop med vitlöken och ingefäran.

Majstortillas

  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  2. Tillsätt vatten och rapsolja och knåda ihop till en deg.
  3. Dela degen i ca kulor som är ca 4 cm i diameter. Kavla ut på mjölat bord. De ska vara tunna! De ska vara ca åtta-tio cm i diameter.
  4. Stek i teflonpanna med lite olja, de får inte bli för ”blöta” mer åt det knapriga hållet. Lägg ut på kökshanddukar eller bakplåtspapper.

Tillagning fisk

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Sätt på plattan på högsta gradantalet och ställ kastrullen med oljan på plattan.
  3. Doppa fiskbitarna först i mjölet så att mjölet finns jämnt över bitarna, doppa sedan i äggblandningen, se till så det är jämnt över bitarna, och till sist doppar du bitarna i pankoströbrödet.
  4. Stoppa sedan ner de panerade fiskbitarna i kastrullen med oljan, testa med en fiskbit först om du är osäker på om det är tillräckligt varm. Det ska börja bubbla rejält när fisken sätts ner i kastrullen. Fiskbitarna ska friteras tills de får en gyllene färg.
  5. Lägg de friterade fiskbitarna i en ugnsfast form.
 Salta och låt sedan fisken gå i ugnen i ca 15 minuter. Kontrollera att fisken är färdig genom att ta ut en bit och dela på den, fisken ska vara helt vit inuti men inte för torr.

Servering

  1. Lägg ett tortilla bröd på en tallrik, placera ca två matskedar sallad på brödet.
  2. Lägg sedan på 1-2 fiskbitar och häll över ca 2 tsk sås. Ät med händerna och se till att få in alla smaker i munnen samtidigt.