Fisksoppa med rouille

NYHET
Fisksoppa med rouille
Foto: Köket.se
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Fisksoppa med rouille

22 ingredienser

1 h

"Det blir inte mer klassiskt än så här. Be din fiskhandlare om ben från plattfiskar, de ger den bästa smaken." /Erik Videgård

Ingredienser

portioner

Fisksoppa

  • 1 dl olivolja
  • 150 g schalottenlök, hackad
  • 90 g purjolök, hackad
  • 4 klyftor vitlök, smashade
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2,5 l vatten
  • färska örter, timjan, persilja, fänkålsdill och basilika
  • 5 cm apelsin, tunn skiva skal
  • 1 förp saffran
  • 1 msk salt
  • 2,5 kg fiskben
  • 1,5 kg blandad fisk, i 3 cm kuber
  • svartpeppar

Rouille

  • 2 röda paprikor, rostade och skalade
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • 30 g sötmandel, krossade
  • 15 g färsk bladpersilja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl olivolja

Servering

  • bröd

Gör så här

Fisksoppa

  1. Hetta upp oljan i en hög gryta.
  2. Fräs lök och purjolök tills det har mjuknat utan att ta färg.
  3. Tillsätt vitlöken och fortsätt fräsa tills det doftar, ca 1 minut.
  4. Häll i tomater, vatten, örter, apelsinskal, saffran, salt och fiskben. Koka upp och sänk värmen så att det precis sjuder.
  5. Sjud utan lock i 30 minuter.
  6. Sila av buljongen och släng grönsakerna.
  7. Häll tillbaka buljongen i grytan, koka upp och tillsätt fisken. Sjud tills fisken är klar, ca 5 minuter.
  8. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.

Rouille

  1. Mixa samtliga ingredienser utom oljan till en slät smet.
  2. Fortsätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle.

Servering

  1. Servera soppan med rouille och bröd.