Fiskgratäng med räkstuvning och spenat
Fiskgratäng med räkstuvning och spenat
24 ingredienser
Stefan ger den klassiska fiskgratängen ett nytt utseende i form av lyxiga portionsvarianter. Den smakrika räkstuvningen görs från grunden på räkskalen från räkorna. En perfekt rätt till helgens middagsbjudning.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Fisk
- 400 g torskfilé
Räkstuvning
- 500 g räkor med skal, skalade, stjärtarna sparade för sig och skalen för sig
- 2 bananschalottenlökar, finhackad
- 0,5 morot, finhackad
- 1 klyfta vitlök, finhackadtill
- 0,5 chilifrukt, finhackad
- 30 g smör
- 2 msk vetemjöl
- 1 msk tomatpuré
- 5 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 0,5 kruka färsk dill, finskuren
- 0,5 kruka färsk dill, plockad i vippor (till garnering)
Spenat
- 600 g bladspenat
- 1 bananschalottenlök, finhackad
- 30 g smör
- salt
- muskot
Duchessepotatis
- 800 g mjölig potatis
- 50 g smör
- 3 äggulor
- muskot
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
Duchessepotatis
- Skala och koka upp potatisen, sänk värmen och låt småkoka med lätt bubblande vatten ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av någon minut.
- Pressa potatisen i en potatispress. Vänd ner äggula och smör. Smak av med salt, peppar och riven muskot.
- Lägg i spritspåse med tyll, spritsa medan potatisen fortfarande är lite varm, den är smidigare då. Klipp till och lägg ut fyra stycken kvadratiska ark av bakplåtspapper, ca 15 x 15 cm, på en plåt. Spritsa moset i en rund och fin cirkel på varje ark.
Fisk
- Skär torsken i grova tärningar, ca 3 stycken per portion. Torrimma fisken genom att gnida in den med lite salt och låt den stå medan resten förbereds.
Räkstuvning
- Fräs räkskal, lök, morot och vitlök i smöret, skalen kommer vätska av sig. Låt fräsa till all vätska är bortkokad och de börjar fräsa igen. Tillsätt mjöl och tomatpuré, låt fräsa ytterligare några sekunder.
- Häll på grädde och mjölk, låt koka i ca 5 minuter. Sila av i en ny kastrull. Koka upp såsen och smaka av med salt. Kontrollera tjockleken, såsen
- ska vara som en stuvning, tjock!
Spenat
- Fräs lök i smöret, tillsätt spenat och fräs kort. Smaksätt med riven muskot, salt och peppar.
Montering och servering
- Bottna varje duchessecirkel med varm spenat och lägg på torskbitar. Skeda över varm räkstuvning och gratinera i ugnen ca 10-12 minuter
- Ta ut ur ugnen och lyft varje portion fiskgratäng över på tallrikar. Garnera med räkor och plockad dill.