Fisk- och skaldjurssoppa med citronaioli

POPULÄRT
koket.se
Fisk- och skaldjurssoppa med citronaioli
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Fisk- och skaldjurssoppa med citronaioli

27 ingredienser

50 min

Lyxigt god och lättlagad fisksoppa med saffran. Toppa med räkor och en hemgjord aioli smaksatt med citron. Tips! Lägg upp i djupa tallrikar som fått stå i ugnen på 60-70 grader för att hållas varma.

Ingredienser

portioner
  • 300 g torskrygg
  • 300 g laxfilé
  • 2 dl skalade räkor
  • 1 gul lök, finstrimlad i halvmånar
  • 0,5 fänkål, tunt hyvlat
  • 2-3 msk olivolja, till stekning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 fast potatis
  • 1-2 msk dill, finskuren
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 msk koncentrerad fiskfond
  • 1-2 msk koncentrerad hummerfond
  • 5-6 dl vatten
  • 0,5 g saffran
  • 0,5-1 tsk fänkålsfrö, stött
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Citronaioli

  • 1 äggula
  • 0,5 äggvita
  • 1,5-2 dl rapsolja
  • 0,5 citron, finrivet skal + lite saft
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • salt

Garnering och tillbehör

  • dillvippa
  • levainbröd, rostat

Gör så här

  1. Citronaioli
    Mixa samman äggula, lite vita och vitlök med stavmixer i en cylinderformad bunke. Häll på oljan och lyft sakta mixern upp samtidigt som du mixar. När det blivit en tjock majonnäs smakar du av med finrivet citronskal, citronsaft och salt.
  2. Fisk- och skaldjurssoppa
    Skala, halvera och skär löken i tunna strimlor. Skär först fänkålen i tunna skivor och skär dem sedan i mindre bitar.
  3. Fräs löken mjuk och glansig på medelhög värme i oljan i en stor kastrull eller gryta. Lägg sedan i fänkålen och låt fräsa ihop med löken någon minut.
  4. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med kort, när den rostas en liten stund blir smaken mer rund och inte så skarp.
  5. Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll på fond och vatten. Tillsätt saffran och stött fänkål. Riv i potatisen med ett zestjärn alt den finaste sidan på ett rivjärn. Potatisen river jag i för att tillföra stärkelse som ”reder” soppan så den blir lite krämigare i konsistensen.
  6. Låt koka ihop ca 4-5 min och tillsätt sedan grädden. Smaka av med salt och flera varv med nymalen svartpeppar samt en knivsudd cayennepeppar. Låt småkoka 10-15 minuter.
  7. Skär fisken i 2 cm stora tärningar. Lägg ned i grytan och sjud ca 3 minuter precis före servering.
  8. Lägg upp i djupa tallrikar. Toppa grytan med 1/2 dl räkor på varje tallrik och dekorera med en dillvippa. Servera direkt.
  9. Bjud gärna med levainbröd till. Tips! Rosta gärna brödet med lite smör på i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.