Fisk- och skaldjurssoppa med citronaioli
Fisk- och skaldjurssoppa med citronaioli
27 ingredienser
50 min
Lyxigt god och lättlagad fisksoppa med saffran. Toppa med räkor och en hemgjord aioli smaksatt med citron. Tips! Lägg upp i djupa tallrikar som fått stå i ugnen på 60-70 grader för att hållas varma.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 300 g torskrygg
- 300 g laxfilé
- 2 dl skalade räkor
- 1 gul lök, finstrimlad i halvmånar
- 0,5 fänkål, tunt hyvlat
- 2-3 msk olivolja, till stekning
- 1 msk tomatpuré
- 1 fast potatis
- 1-2 msk dill, finskuren
- 3 dl torrt vitt vin
- 3 msk koncentrerad fiskfond
- 1-2 msk koncentrerad hummerfond
- 5-6 dl vatten
- 0,5 g saffran
- 0,5-1 tsk fänkålsfrö, stött
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 krm cayennepeppar
- salt
- svartpeppar, nymalen
Citronaioli
- 1 äggula
- 0,5 äggvita
- 1,5-2 dl rapsolja
- 0,5 citron, finrivet skal + lite saft
- 1 klyfta vitlök, riven
- salt
Garnering och tillbehör
- dillvippa
- levainbröd, rostat
Gör så här
Citronaioli
- Mixa samman äggula, lite vita och vitlök med stavmixer i en cylinderformad bunke. Häll på oljan och lyft sakta mixern upp samtidigt som du mixar. När det blivit en tjock majonnäs smakar du av med finrivet citronskal, citronsaft och salt.
Fisk- och skaldjurssoppa
- Skala, halvera och skär löken i tunna strimlor. Skär först fänkålen i tunna skivor och skär dem sedan i mindre bitar.
- Fräs löken mjuk och glansig på medelhög värme i oljan i en stor kastrull eller gryta. Lägg sedan i fänkålen och låt fräsa ihop med löken någon minut.
- Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med kort, när den rostas en liten stund blir smaken mer rund och inte så skarp.
- Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll på fond och vatten. Tillsätt saffran och stött fänkål. Riv i potatisen med ett zestjärn alt den finaste sidan på ett rivjärn. Potatisen river jag i för att tillföra stärkelse som ”reder” soppan så den blir lite krämigare i konsistensen.
- Låt koka ihop ca 4-5 min och tillsätt sedan grädden. Smaka av med salt och flera varv med nymalen svartpeppar samt en knivsudd cayennepeppar. Låt småkoka 10-15 minuter.
- Skär fisken i 2 cm stora tärningar. Lägg ned i grytan och sjud ca 3 minuter precis före servering.
- Lägg upp i djupa tallrikar. Toppa grytan med 1/2 dl räkor på varje tallrik och dekorera med en dillvippa. Servera direkt.
- Bjud gärna med levainbröd till. Tips! Rosta gärna brödet med lite smör på i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.