"Fisk"gratäng på kronärtskocka och tofu

60 m
4
Fiskgratäng på kronärtskocka och tofu
Foto: Mattias Kristiansson

Jag har alltid älskat fiskgratänger. Det var aldrig för att jag var ett stort fan av fisk, mer på grund av den dekorativt spritsade kanten av potatismos runt om. Och vad det gäller fisken så lyser den här med sin frånvaro. Den fick glatt simma vidare och du får istället njuta av en golvande god blandning av kronärtskockshjärtan, sparris, tofu och mycket mer. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vegansk mat för alla tillfällen.

2 december 2016
60 m
4

Du behöver

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 250 g champinjoner
  • ca 400 g kronärtskockshjärtan (1 burk)
  • 200 g fast tofu
  • ca 350 g vit sparris (1 burk)
  • 1 tsk hela fänkålsfrön, stötta (eller 0,5 tsk malda fänkålsfrön)
  • 0,5 tsk salt
  • vitpeppar

Vitvinssås

  • 2 msk mjölkfritt smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning buljong
  • 1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl färsk dill, finhackad
  • eventuellt mer salt
  • vitpeppar

Potatismos

  • 800 g mjölig potatis
  • 2 msk mjölkfritt smör
  • 1 dl grädde, t ex soja- eller havregrädde
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • muskotnöt

Gör så här

  1. Fyllning
    Skiva purjolök och champinjoner fint och fräs i lite olivolja tills de mjuknar och släpper sin vätska.
  2. Skär kronärtskockshjärtan och tofu i mindre bitar. Rör ner i purjon och champinjonerna tillsammans med sparris, fänkålsfrön, salt och vitpeppar.
  3. Låt allt steka i två minuter.
  4. Sprid sedan ut i en gratängform.
  5. Vitvinssås
    Smält smöret i en kastrull.
  6. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i en minut. Vispa ner det vita vinet och låt det nästan koka in helt.
  7. Fortsätt att vispa och tillsätt vatten, buljongtärning, grädde och citronsaft. Låt koka upp och sjud tills såsen tjocknar.
  8. Rör ner dill, eventuellt mer salt och vitpeppar.
  9. Potatismos
    Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten.
  10. Häll av vattnet och vispa sönder den med en elvisp.
  11. Fortsätt att vispa samtidigt som du tillsätter smör, grädde, salt, svartpeppar och riven muskotnöt. Vispa i någon minut så att du får ett riktigt fluffigt mos.
  12. Spritsa små klickar mos runt kanten på gratängformen.
  13. Fyll med vitvinssås och gratinera sedan gratängen i 225 grader i 15 minuter eller tills potatisen har fått färg.
Kommentera receptet

Fler goda recept