Fish tacos med ramslök, tomat och avokado

Fish tacos med ramslök, tomat och avokado
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Fish tacos med ramslök, tomat och avokado

50 ingredienser

Friterad fisktacos med ramslökgremolata, syltade senapsfrön, citronette, avokadosalsa och tomatsalsa. Serveras i hemgjorda tortillabröd.

Ingredienser

Tortillas

  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk rostade fänkålsfrö, malda
  • 2 tsk dillfrö, malda
  • 2 tsk rapsolja
  • 2 dl mjölk, varm

Avokadosalsa

  • 4 avokador
  • 2 röda chilifrukter, urkärnade
  • 2 gröna chilifrukter, urkärnade
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 schalottenlök
  • 1 kvist persilja
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt

Ramslöksgremolata

  • 100 g ramslök
  • 50 g färsk bladpersilja
  • 1 citron, zest från hela och juice från halva
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Tomatsalsa

  • 300 g tomater av olika storlekar och färger
  • 2 kvistar mynta
  • 3 sticklökar
  • olivolja
  • sherryvinäger
  • salt
  • peppar

Citronette

  • 2 citroner
  • 1 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl olivolja

Syltade senapsfrön

  • 1 dl gula senapsfrön
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 krm salt
  • 1 lagerblad

Friterad fisk

  • 400 g vit fiskfilé, putsad och fin
  • 1 msk ramslöksgremolata
  • salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl pankoströbröd (eller ströbröd)
  • olja, till fritering

Friterad schalottenlök

  • schalottenlök
  • mjölk
  • olja, till fritering

Gör så här

Tortillas

  1. Blanda de torra ingredienserna. Häll den varma mjölken över i en fin stråle. Tillsätt oljan. Arbeta degen några minuter och låt den vila övertäckt ca 25 min.
  2. Dela degen i 8-10 delar beroende på hur stora tortillas som önskas, rulla till runda bullar. Låt degen vila 5 min. Kavla ut bullarna till tortillas och grädda dem i torr stekpanna ca en halv min per sida. Lägg bröden i en lätt fuktad kökshandduk.

Avokadosalsa

  1. Hacka chili, vitlök, schalottenlök och persiljan fint. Blanda med vinägern och oljan. Dela avokadon i tärningar och tillsätt chiliblandningen efter smak. Smaka av med salt.

Ramslöksgremolata

  1. Hacka ramslöken, riv citronskalet fint. Blanda med olivoljan och citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.

Tomatsalsa

  1. Hacka tomaterna grovt. Finhacka myntan och sticklöken. Ringla över olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Syltade senapsfrön

  1. Lägg senapsfröna i en kastrull med kallt vatten, koka upp och häll av. Finhacka löken och blanda med senapsfröna. Koka upp ättika, socker, vatten, salt och lagerblad. Slå det över senapsfröna och schalottenlöken

Citronette

  1. Riv skalet på citronerna, endast det gula. Pressa sen ur saften. Blanda saft, skal, socker och salt. Låt blandning vila i kylen, gärna över natten.
  2. Mixa med stavmixer. Mixa i olivoljan i en tunn stråle. Sila genom en finmaskig sil.

Friterad schalottenlök

  1. Skiva schalottenlöken tunt, lägg i mjölk ngn timme. Häll av mjölken och låt rinna av väl, torka gärna lite extra med hushållspapper. Vänd i mjöl och fritera gyllenbrun i 180 grader olja.

Fisk

  1. Krydda fisken med salt och gärna lite av ramslöksgremolatan eller annan favoritkrydda.
  2. Vänd fisken i mjöl därefter i lägg vispat ägg och sist i panko.
  3. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull till 180 grader, provfritera med lite vitt bröd för att se om oljan är tillräckligt varm. Fritera fisken gyllenbrun. Lägg inte i för mycket fisk åt gången då oljan då tappar för mycket värme och friteringen tar för lång tid vilket gör att fisken lätt går för länge samt suger åt sig mycket olja. Lyft upp och låt rinna av på galler eller på tjockt hushållspapper.
  4. Salta lätt på fisken. För att kunna äta med familjen så fritera det absolut sista du gör och ge en kort puff i het ugn om det behövs.