Festlig oxfilé med potatisgratäng och rödvinssås

Festlig oxfilé med potatisgratäng och rödvinssås
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Festlig oxfilé med potatisgratäng och rödvinssås

15 ingredienser

ca 2,5 h

Perfekt nyårsmiddag med oxfilé, en riktigt krämig och god potatisgratäng och fyllig sås med både rödvin och portvin.

Ingredienser

Potatisgratäng

  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 klyfta vitlök, fint riven
  • 1,75 kg potatis
  • 2 gula lökar (stora)
  • 1 knippe färsk bladpersilja, finhackad
  • 1 kruka färsk gräslök, finhackad
  • 2 tsk färsk timjan, finhackad

Rödvinssås

  • 4 dl rött vin
  • 2 dl portvin
  • 2,5 dl kycklingbuljong
  • havssalt
  • svartpeppar

Oxfilé

  • 675 g oxfilé
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Värm ugnen 150 grader.
  2. Placera grädde och mjölk i en stor kanna med riven vitlök. Krydda med salt och peppar efter smak.
  3. Skala och skiva potatisen tunt på en mandolin eller med hjälp av en matberedare. Gör samma sak med löken.
  4. Lägg ett lager potatis i en ugnsfast form och strö lök på toppen, följt av örterna. Skeda över ett par matskedar av gräddblandningen. Fortsätt med lager på detta sätt tills alla ingredienser är slut. Tryck ned den övre lagret lätt så att alla potatisar är i gräddblandningen.
  5. Täck med folie och grädda i 2 timmar tills potatisen och löken är mjuka. Ta bort folien, höj värmen och grädda i ytterligare 15 minuter tillsammans med köttet tills gratängen är lätt gyllene på toppen.

Rödvinssås

  1. Gör rödvinssåsen. Häll rött vin och portvin i en kastrull och låt sjuda tills den reducerat till hälften. Tillsätt hönsbuljong och låt det koka upp. Låt reducera till hälften igen eller tills du har uppnått en rik, tjock konsistens. Krydda med salt och peppar och håll varm till servering.

Oxfilé

  1. Låt oxfilén att få rumstemperatur innan tillagning. Gnid hela köttbiten med olivolja och krydda generöst med salt och peppar runt om.
  2. Hetta upp en tjockbottnad ugnsfast stekpanna. Stek oxfilé på hög värme runt om tills den har fått fin färg, detta bör ta ca 4 minuter totalt.
  3. Flytta stekpannan till ugnen och stek i 15 minuter för medium rare, eller enligt dina önskemål.
  4. Oxfilé ska serveras med en innertemperatur på 55-70 grader.
  5. Ta ut ur ugnen och låt vila på en varm plats i 10 minuter innan du skär i skivor och serverar med sås och gratäng.