Färskpotatis och kajplöksoppa

Färskpotatis och kajplöksoppa
Foto: Tv4
Filip Fasten
Filip Fasten

Färskpotatis och kajplöksoppa

16 ingredienser

30 m

En fräsch och enkel soppa passar alla dagar i veckan! Den här med färskpotatis, ramslök och granolja är riktigt härlig att servera som förrätt eller som lättare lunch.

Ingredienser

portioner

Granolja

  • 3 dl matolja
  • 3 dl granskott
  • 30 g spenat

Soppa

  • 1 kg färskpotatis
  • 500 g kajplökar
  • 20 g vitlök, färsk
  • 2 msk smör
  • 1 dl öl, lager
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 3 krm malen muskot
  • 2 krm malen kryddpeppar
  • 10 blad ramslök
  • salt
  • vinäger
  • 4 msk granolja

Gör så här

Granolja

  1. Hetta upp oljan till 60 grader.

Soppa

  1. Dela ner potatisen i mindre bitar. Tvätta och skiva kajplöken samt den färska vitlöken.
  2. Svetta grönsakerna med smör.
  3. Tillsätt öl och reducera ner.
  4. Tillsätt buljongen och koka grönsakerna mjuka.
  5. Tillsätt grädde, muskot, kryddpeppar och koka ihop.
  6. Lägg ner ramslöken och mixa soppan slät.
  7. Smaka av med salt och vinäger.
  8. Tillsätt granoljan och servera.